Neuralink, companie deținută de Elon Musk, va începe să testeze implanturi cerebrale pe oameni
Neuralink, companie deținută de Elon Musk, va începe să testeze implanturi cerebrale pe oameni. Studiile Neuralink vor include persoane care au probleme de mișcare, vedere sau vorbire, iar costurile pentru călătorie și participare vor fi acoperite.
Neuralink, firma care dezvoltă tehnologii pentru conectarea creierului la computere, acceptă acum participanți din toată lumea, oferind o șansă persoanelor cu dizabilități severe să folosească această tehnologie. Miercuri, într-o postare pe X (fostul Twitter), Neuralink a anunțat că cei care suferă de tetraplegie se pot înscrie, indiferent de țara în care locuiesc.
„Registrul Pacienților Neuralink este acum deschis la nivel global! Dacă aveți tetraplegie și sunteți interesat să explorați modalități inovatoare de a controla un computer folosind gândurile dvs., vă puteți înscrie acum de oriunde în lume.”
🌎 The Neuralink Patient Registry is now open globally!
If you have quadriplegia and are interested in exploring groundbreaking ways to control a computer using your thoughts, you can now sign up from anywhere in the world.https://t.co/jdKOJNhuKf pic.twitter.com/rgG1sRr8G7
— Neuralink (@neuralink) April 2, 2025
Neuralink a fost fondată de Elon Musk în anul 2016 pentru a dezvolta o tehnologie care conectează creierul uman la computere. Scopul ei este să ajute persoanele cu probleme neurologice și, în viitor, să creeze o legătură directă între oameni și inteligența artificială.
Neuralink nu testează orice om
Autoritățile americane au dat voie companiei de neuroștiințe să testeze implanturi cerebrale pe oameni în septembrie 2023. Până acum, însă, doar trei persoane au fost acceptate pentru un astfel de implant.
Pe site-ul oficial al Neuralink, candidații trebuie să îndeplinească câteva condiții: să aibă cel puțin 18 ani și să sufere de una dintre aceste probleme de sănătate:
-
Tetraplegie (paralizie totală a mâinilor și picioarelor);
-
Paraplegie (paralizie a picioarelor);
-
Probleme de vedere sau orbire (parțială sau totală);
-
Dificultăți de vorbire (care îngreunează comunicarea);
Formularul mai întreabă și dacă persoana are alergii la metale sau substanțe folosite în teste, dacă vorbește engleză fluent, dacă are asigurare medicală și care este sexul său biologic.
În broșura sa, Neuralink a spus că nu va accepta persoane care:
- au deja implanturi medicale, cum ar fi stimulatoare cardiace sau cerebrale;
- au avut crize de epilepsie;
- au nevoie de RMN-uri frecvente pentru o problemă de sănătate;
- fac tratament cu stimulare magnetică transcraniană;
- persoanele care participă la teste vor primi bani pentru a acoperi cheltuielile, cum ar fi costurile de călătorie.
În viitor, granița dintre oameni și mașini s-ar putea estompa și mai mult
La o întâlnire a angajaților Tesla din luna martie, Elon Musk a sugerat că, în viitor, granița dintre oameni și mașini s-ar putea estompa și mai mult.
„Pe termen lung, vom avea, de asemenea, îmbunătățiri ale oamenilor – opțional, dacă cineva dorește să aibă îmbunătățiri cibernetice cu Neuralink.
Dacă doriți să mergeți cibernetic și să aveți superinteligență și să vedeți în diferite lungimi de undă, am putea oferi absolut abilități supraumane prin Neuralink în viitor. Un lucru este sigur: viitorul va fi foarte interesant”, a spus miliardarul.
.@elonmusk: “Long term we will also have enhancement of humans … If somebody wants to have cybernetic enhancements … we could absolutely provide superhuman abilities via Neuralink in the future.” pic.twitter.com/A42LHCGrOS
— Chief Nerd (@TheChiefNerd) March 21, 2025