Informația s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă, devenind din ce în ce mai mare. Vestea că cel mai bogat om al Planetei va veni tocmai în România a acaparat tot poporul. De la anunțul cum că acesta ar fi închiriat Castelul Bran pentru a organizat o petrecere privată în România, s-a ajuns la mama miliardarului, la Angelina Jolie și Brad Pitt și multe alte minunății. Nimic mai neadevărat. Se pare că patronul Tesla nici nu s-a apropiat de România, acesta aterizase în urmă cu ceva timp în New Jersey.
Nici Angelina Jolie și nici Brad Pitt nu au încântat privirile turiștilor din centrul Brașovului, dar minciuna s-a rostogolit în continuare. Mai multe videoclipuri, în care ar fi apărut Angelina împreună cu fostul ei soț, au fost postate pe TikTok. Informațiile apărute în presa străină au contrazis clar vestea că frumoasa actriță ar petrece în România. Se pare că aceasta și-a petrecut weekend-ul în Los Angeles, alături de fiica sa Vivienne. Daily Mail a publicat fotografii cu cele două la plimbare prin centrul metropolei. În urmă cu câteva zile, actrița a vizitat Pakistanul, grav afectat de inundații.
@boboraw1 #5pasidebine #brasov ♬ sunet original – 🔹B.U.G – MAFIA 🔹
De cine a fost organizată marea petrecere de la Bran?
Lucrurile au devenit mai credibile în momentul în care, prin Brașov, a fost văzut miliardarul de la PayPal împreună cu partenerul său. Surse au precizat pentru Capital că marea petrecere a avut loc, dar Elon Musk și Angelina Jolie nu au ajuns în România. Mai mulți afaceriști și milionari au petrecut la Castelul Bran, printre care și Peter Thiel, co-fondatorul PayPal, și partenerul său, miliardarul Matt Danzeisen. Cei doi au luat și prânzul la un celebru restaurant din Brașov, iar apariția lor a agitat mai mult spiritele.
Tot mai multe filmări false cu Elon Musk și invitații săi au fost postate și preluate pe TikTok, platformă pe care românii își petrec foarte mult timp. S-a vorbit chiar și despre singurul român care a fost invitat la petrecerea anului, iar mai mulți artiști au postat videoclipuri în care au mărturisit că vor cânta la respectiva petrecere, în urma invitației primite din partea miliardarului Elon Musk.
@bogdandelaploiesti.haz #info #romania #elonmusk #bogdandelaploiesti ♬ sunet original – BogdanDeLaPloiesti
Și postările lui Elon Musk au întărit mai mult acest zvon. Miliardarul a publicat două tweet-uri, în aceeași seară, care au dat apă la moară celor care au crezut că se afla deja în județul Brașov.
”Pâinea proaspăt coaptă și produsele de patiserie sunt sunt unele dintre marile bucurii din viață”, este primul mesaj postat.
Fresh baked bread & pastries are some of the great joys of life
— Elon Musk (@elonmusk) October 29, 2022
În sfârșit, adevărul că carbohidrații sunt uimitori poate fi spus pe această platformă”, a fost al doilea. Deși nu a precizat nimic care să arate că vorbește despre preparatele românești, lumea a interpretat imediat.
Finally, the truth that carbs are amazing can be said on this platform! #FreeSpeech
— Elon Musk (@elonmusk) October 29, 2022
Reprezentanții Castelului Bran nu au oprit zvonul
Fake sau nu, cert este că reprezentanții Castelului Bran au avut doar de câștigat. Zvonul că Elon Musk va petrece acolo a fost o reclamă gratuită, fapt pentru care nici nu s-au deranjat să ia atitudine în timp ce toată țara vorbea despre marele eveniment. Directoarea de la Bran a oferit o primă reacție, susținând că nu poate da detalii despre evenimentele private, din cauza unor unor contracte de colaborare care au puternice clauze de confidenţialitate.
Și Sorin Constantinescu, fost consilier în Guvernul României pentru jocurile de noroc și cu multe afaceri în domeniu, a făcut următorul anunț pe TikTok în seara zilei de duminică, 30 octombrie.
„A înnebunit internetul cu povestea cu Elon Musk care e un mare, mare fake news. Ofer 10.000 de euro cash oricărei persoane care îmi trimite o poză cu Elon Musk în România, la Bran, unde vreți voi”, a spus afaceristul într-un clip.
Nici primarul din Bran nu știa absolut nimic despre miliardarul fantomă
Cât de bine să se fi ascuns Elon Musk de participanții de la petrecere și de oficialii României, încât nimeni să nu știe ceva concret despre el? Nici măcar primarul din Bran nu avea habar dacă miliardarul a fost sau nu la petrecere. Acesta spune că nu l-a văzut pe Elon Musk, dar că putea fi mascat.
„N-aș putea să spun cu certitudine dacă a fost sau n-a fost Elon Musk pentru că aproape toți purtau măști, aveau costume, era dificil să-ți dai seama cine este persoana de lângă tine. Eu, personal, nu pot să spun că m-am întâlnit sau l-am remarcat la petrecere pe Elon Musk, dar nu înseamnă că nu putea fi sub o anumită mască”, a spus edilul șef din Bran.
La petrecere și-au făcut apariția Peter Thiel, fondator al PayPal, miliardarul Matt Danzeisen, actrița Julia Sandstrom și actorul Adrian Grenier, cunoscut din filmul „Diavolul poartă Prada.
Este de condamnat presa că a întreținut acest fake news? Este!
Și site-ul Capital a realizat mai multe articole despre venirea lui Elon Musk. Deși nu aveam informații sigure și confirmate, am publicat informațiile care au apărut în toată presa, citând alte site-uri sau posturi TV. Ne cerem scuze pentru că am întreținut acest zvon, fără a verifica dacă este real!
Senzaționalul a înlocuit orice urmă de adevăr. Deși nu a fost nimic confirmat, presa din România a continuat să rostogolească această informație. Dar cum putem opri o informație falsă? Este vinovată doar presa aici sau publicul a ajuns acest consumator pentru care nu mai contează dacă informația este reală cât timp este una senzațională care mișcă toată țara?
Un lucru este cert, TikTok-ul și rețelele de socializare au avut un rol important. Postările realizate de oameni și de artiștii din România arată doar faptul că se caută senzaționalul cu orice preț, indiferent de adevăr. Adevărul nu mai contează.
Putem scăpa de acest fenomen? Știrile false nu au apărut de ieri, iar publicul s-a obișnuit cu ele. Dar cum ne afectează, de fapt, acest fenomen? O reacție din partea autorităților sau a unor persoane cheie ar trebui să apară în timp util, ceea ce nu s-a întâmplat. Mai mult, faptul că toate posturile de televiziune și site-urile din România au repetat aceste informații continuu, au făcut ca informația să devină credibilă și să nu mai aibă nevoie de confirmare. O minciună devine adevăr când este repetată de suficient de multe ori!