Elon Musk vrea să implanteze primul cip în creierul unui om până la sfârşitul anului
,,Sperăm că, mai târziu în acest an, vom realiza prima noastră implantare a unui cip la om, pentru cineva care are o formă de tetraplegie”, a detaliat miliardarul răspunzându-le unui copil şi tatălui acestuia la finalul unei sesiuni de întrebări organizată la Dôme de Paris, în faţa a 3.600 de persoane.
„Vreau să liniştesc pe oricine s-ar putea teme de Neuralink. Va fi un proces destul de lent”, a adăugat el.
Neuralink, un start-up creat de Elon Musk, a primit aprobarea autorităţilor sanitare din SUA la sfârşitul lunii mai pentru a-şi putea testa implanturile cerebrale pe subiecţi umani. Ţelul multimiliardarului este ca prin intermediul cipurilor implantate în creierul uman creierul şi computerele să comunice în mod direct.
Pe termen mediu, obiectivul este de a ajuta persoanele paralizate, care suferă de leziuni ale măduvei spinării sau care sunt afectate de boli neurologice precum boala Parkinson.
Obiectivul pe termen lung este crearea unei relaţii simbiotice între oameni şi inteligenţa artificială, care ar putea atenua frontierele dintre gândirea umană şi computer.
Potrivit lui Musk, Neuralink lucrează la un cip care va permite oamenilor să transmită muzică direct în creier
,,Ar putea ajuta la controlarea nivelului de hormoni şi folosirea acestora în avantajul nostru (îmbunătăţirea abilităţilor şi a modului de gândire, eliminarea anxietăţii, etc.)” a precizat Musk.
Procesul montării cipului în creier a fost asemănat de Musk cu cel folosit la operaţiile cu laser la ochi, iar un studiu în care este prezentată o descriere a dispozitivului dezvoltat de Neuralink arată că un cablu USB-C va putea oferi o ”transmisie de date” în creier, conform Indepedent.
La începutul acestei luni, Elon Musk a mai vorbit despre Neuralink, spunând că cipul implantat în creier va putea vindeca afecţiuni precum depresia şi adicţia, prin ”reprogramarea” părţilor din creier responsabile pentru aceste probleme.
Ce spun cercetătorii de la Facultatea de Medicină despre omul „bionic” cu cip electronic?
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Washington University au creat un implant, care permite utilizatorilor să acţioneze calculatorul gândindu-se la anumite sunete.
Cercetarea va putea permite „dezvoltarea unei tehnologii care va permite comunicarea în timp real a pacienţilor care şi-au pierdut abilitatea de a vorbi în urma unui accident, indiferent dacă a fost afectată zona creierului sau corzile vocale”, a spus neurochirurgul Eric Leuthard, cercetător în cadrului studiului.