Elon Musk, cel mai bogat om din lume, care de curând a achiziționat rețeaua de socializare Twitter, este considerat în prezent o posibilă amenințare la adresa securității SUA! Joe Biden, președintele american, a anunțat recent, răspunzând unor întrebări, că activitatea sa și relațiile pe care acesta le are cu alte țări trebuie analizate.
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a vorbit recent despre legăturile miliardarului Elon Musk, cel mai bogat om din lunme, cu alte țări pe care SUA le consideră neprietenoase. Liderul SUA a explicat că aceastea „merită să fie investigate”.
Elon Musk, posibilă amenințare la adresa securității SUA! Joe Biden: Spun doar că merită analizat
Joe Biden a fost întrebat dacă miliardarul ar putea reprezenta o amenințare la adresa Statelor Unite, în cadrul unei conferinţe de presă. De asemenea, liderul american a mai fost chestionat dacă este de părere că achiziţia Twitter de miliardar, cu ajutorul unui conglomerat din Arabia Saudită, ar trebui să fie investigată de guvernul american, transmite BBC.
„Credeţi că Elon Musk este o ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA, iar SUA – şi cu mijloacele de care dispuneţi – ar trebui să investigheze preluarea Twitter, comună cu guverne străine, care îi include pe saudiţi?” – a fost întrebarea jurnalistei.
„Cred că cooperarea lui Elon Musk şi/sau relaţiile sale tehnice cu alte ţări merită să fie analizate. Dacă face sau nu ceva nepotrivit… Și nu insisuez asta. Spun doar că merită analizat. Şi asta este tot ce voi spune”, a răspuns Joe Biden.
Un prinț saudit, implicat în achiziția Twitter
Prinţul saudit Al-Waleed bin Talal s-a implicat în preluarea Twitter de către şeful companiei Tesla. Acesta şi-a transferat cele aproape 35 de milioane de acţiuni, valorând aproape 1,9 miliarde de dolari – pe care le deţinea deja la reţeaua socială către noua companie a lui Elon Musk, direct şi prin intermediul holdingului său KHC, devenind astfel al doilea cel mai mare acţionar al grupului, cu 4% din acţiuni.
La scurt timp după preluarea Twitter, la sfârşitul lunii octombrie, senatorul democrat Chris Murphy scria pe Twitter că acest lucru ar trebui să îngrijoreze.
„Ar trebui să fim îngrijoraţi de faptul că saudiţii, care au în mod clar un interes în suprimarea exprimării politice şi în influenţarea politicii americane, sunt acum al doilea cel mai mare proprietar al unei platforme sociale importante”, a transmis acesta
Senatorul a anunţat că a cerut Comisiei pentru Investiţii Străine a Senatului să deschidă o anchetă privind „implicaţiile pentru securitatea naţională ale preluării saudite a Twitter”.
Puțin preocupat până acum de chestiuni politice şi geopolitice, Elon Musk şi-a dat cu părerea în legătură cu mai multe subiecte importante, în special războiul din Ucraina şi tensiunile dintre China şi Taiwan. În primul caz, miliardarul a propus o soluţie implicând cedarea definitivă a Crimeei către Rusia, „cu scopul de a repara greşeala istorică a lui Hruşciov”, precum şi un referendum real în regiunile majoritar rusofone ale ţării, pentru a decide viitorul acestor părţi ale teritoriului ucrainean.
Mai mult, privind Taiwanul, Elon Musk s-a pronunţat în favoarea unei reunificări a celor două Chine după negocierile între cele două părţi. China este principala piaţă a Tesla, unde grupul dispune de o uzină la Shanghai. În amândouă cazurile, comentariile omului de afaceri au generat reacţii pozitive atât din partea Moscovei, cât şi a Beijingului, transmite Agerpres care citează presa internațională.