Elon Musk a primit o nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace

Miliardarul Elon Musk, proprietar al platformei de socializare X și fondator al companiei Tesla, a fost ales ca principală opțiune de către parlamentarul libertarian norvegian Marius Nilsen la Premiul Nobel pentru Pace, transmite Politico.

Nilsen, care și-a anunțat alegerea în ziarul local Agderposten, a declarat că a înaintat nominalizarea lui Musk pentru „apărarea fermă a dialogului, a libertății de exprimare și pentru că permite posibilitatea de a-și exprima opiniile’ într-o lume tot mai polarizată”, adăugând că firmele de tehnologie ale lui Musk au ajutat „lumea să devină un loc mai conectat și mai sigur”.

Numele nominalizaților la Premiul Nobel pentru Pace nu sunt făcute publice în mod oficial decât după 50 de ani de la decernarea premiului.

„Comitetul Nobel nu anunță el însuși numele nominalizaților, nici presei, nici candidaților înșiși. În anumite cazuri, numele candidaților apar în mass-media. Aceste presupuneri avansate sunt fie produsul unor pure speculații, fie informații publicate de persoana sau persoanele care se află în spatele nominalizării”, arată reprezentanții Fundației Nobel.

Donald Trump
SURSA FOTO: Twitter, Ian Jeager

Cine poate face propuneri?

Cu toate acestea, Nilsen îndeplinește criteriile pentru a nominaliza pe cineva pentru acest premiu.

Conform statutului Fundației Nobel, o nominalizare este considerată validă dacă este depusă de o persoană care se încadrează într-una dintre următoarele categorii, o candidatură personală pentru un premiu nu va fi luată în considerare:

  • membri ai adunărilor naționale și ai guvernelor naționale (membri ai cabinetului/miniștri) ale statelor suverane, precum și șefi de stat în exercițiu;
  • membrii Curții Internaționale de Justiție de la Haga și ai Curții Permanente de Arbitraj de la Haga;
  • membrii Institutului de Drept Internațional;
  • membre ale Consiliului internațional al Ligii Internaționale a Femeilor pentru Pace și Libertate;
  • profesori universitari, profesori emeriți și profesori asociați de istorie, științe sociale, drept, filozofie, teologie și religie; rectori și directori de universități (sau echivalenți ai acestora); directori ai institutelor de cercetare pentru pace și ai institutelor de politică externă;
  • persoane care au primit Premiul Nobel pentru Pace;
  • membrii consiliului director principal sau echivalentul acestuia al organizațiilor care au primit Premiul Nobel pentru Pace;
  • membrii actuali și foști membri ai Comitetului Nobel norvegian (propunerile membrilor actuali ai comitetului trebuie prezentate cel târziu la prima reuniune a comitetului de după 1 februarie);
  • foști consilieri ai Comitetului Nobel norvegian.

Julian Assange și Donald Trump au fost și ei nominalizați

Pe de altă parte, Sofie Marhaug, o deputată norvegiană din partea Partidului Roșu de stânga, l-a nominalizat pe jurnalistul Julian Assange.

„Assange a dezvăluit crimele de război ale Occidentului și a contribuit astfel la pace. Dacă vrem să evităm războiul, trebuie să cunoaștem adevărul despre daunele pe care le aduce războiul. Assange a dezvăluit tortura și comportamentul inuman față de prizonierii de război. El merită Premiul pentru Pace”, a spus ea pentru publicația Dagsbladet.

La începutul anului, în ianuarie, Claudia Tenney, membră a Congresului american, l-a nominalizat pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace. El a mai fost nominalizat și în anii precedenți.

Printre ceilalți nominalizați anterior se numără președintele rus Vladimir Putin (nominalizat în 2020), Iosif Stalin (1945 și 1948) și Adolf Hitler (1939).