Recenta restricție impusă de SpaceX privind utilizarea de către armata ucraineană a serviciului său de internet prin satelit pentru controlul dronelor a fost pentru a împiedica escaladarea conflictului într-un război mondial, potrivit lui Elon Musk.
Răspunzând la cererea unui fost astronaut NASA de a restabili accesul deplin la internet pentru forțele ucrainene, CEO-ul SpaceX, Musk, a scris pe Twitter duminică seara târziu: „Starlink este coloana vertebrală de comunicare a Ucrainei, în special pe linia frontului, unde aproape toate celelalte conexiuni la internet au fost distruse. Dar nu vom permite escaladarea conflictului care poate duce la al treilea război mondial”.
Compania spațială americană, fondată de antreprenorul miliardar, a folosit serviciul său de internet prin satelit Starlink pentru a menține Ucraina online încă de la începutul războiului, în condițiile în care infrastructura ucraineană a fost grav afectată de atacurile rusești.
Serviciul a fost folosit pentru a controla dronele
Săptămâna trecută, președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat că serviciul, care a fost folosit de forțele ucrainene pentru a controla dronele, „nu a fost niciodată menit să fie transformat în armă”, adăugând că firma a luat măsuri pentru a limita utilizarea acestuia, fără a preciza ce măsuri au fost luate.
„Ucrainenii au folosit-o în moduri care nu au fost intenționate și care nu au făcut parte din niciun acord”, a spus Shotwell.
Vestea a provocat revoltă în Ucraina, iar consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris pe Twitter că firmele trebuie să decidă dacă sunt „de partea Ucrainei și a dreptului la libertate” sau „de partea Rusiei și a „dreptului” său de a ucide și de a cuceri teritorii”.
Ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat pentru POLITICO că nu a existat până acum „nicio problemă” cu terminalele Starlink din Ucraina, adăugând că acestea „salvează zilnic mii de vieți”.
Terminalele sunt destinate uzului privat, nu militar
Într-un alt comentariu de duminică, Musk a precizat că terminalele de internet ale SpaceX erau „destinate uzului privat, nu militar”, dar că firma nu și-a „exercitat drepturile de a le dezactiva”.
„Încercăm din răsputeri să facem ceea ce trebuie, în condițiile în care „ceea ce trebuie” este o întrebare morală extrem de dificilă”, a adăugat Musk.
Antreprenorul a folosit în mod regulat Twitter pentru a-și exprima opiniile cu privire la războiul din Ucraina.
În octombrie anul trecut, el a stârnit îngrijorare la Kiev și în rândul aliaților după ce a postat o serie de tweet-uri care preluau puncte de discuție ale Kremlinului, prezentându-le drept un plan de pace. Mai târziu, în aceeași lună, Musk a declarat că nu mai este dispus să plătească pentru terminalele Starlink din Ucraina și a cerut Departamentului american al Apărării să achite factura în schimb, scrie sursa anterior citată.