Elon Musk a răspuns la un tweet al unui utilizator, spunând că o escaladarea neîncetată este foarte riscantă pentru Ucraina și pentru întreaga lume. Reacția vine după ce s-a spus că Administrația Biden ar putea ajuta Ucraina să atace Crimeea.
„Sunt super pro Ucraina, dar escaladarea neîncetată este foarte riscantă pentru Ucraina și pentru întreaga lume”, a scris Musk pe Twitter.
Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al SUA pentru comunicare strategică, John Kirby, a declarat vineri că Washingtonul consideră Crimeea o parte a Ucrainei, adăugând că, în opinia Washingtonului, Kievul ar trebui să decidă în mod independent ce regiuni să atace.
Americanii vor trimite sute de vehicule blindate în Ucraina
Oficialii din SUA au sfătuit Ucraina să mai aștepte și să nu lanseze un atac, până când nu va fi asigurată instruirea personalului, a declarat vineri un oficial de rang înalt al administraţiei Biden, citat de Reuters sub rezerva anonimatului.
Zilele trecute, o delegaţie americană de rang înalt, din care au făcut parte adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman şi adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jon Finer.
La rândul său, Kremlinul avertizează că Occidentul va regreta trimiterea de tancuri în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kievului, Dmitri Peskov, a precizat că furnizarea de tancuri nu va schimba cursul conflictului, iar Occidentul va regreta „iluzia” pe care şi-o face că Ucraina ar putea câştiga războiul. Mai mult, acest spune că relaţia dintre Moscova şi Washington este la cel mai scăzut nivel din istorie.
„Am spus în repetate rânduri că astfel de livrări (de armament – n.r.) nu vor schimba nimic în mod fundamental, ci doar vor adăuga probleme pentru Ucraina şi poporul ucrainean”, a comentat Dmitri Peskov în legătură cu discuţiile occidentalilor de la Ramstein.
„Aveţi perfectă dreptate, într-adevăr, se dezvoltă într-o spirală ascendentă. Vedem o implicare tot mai mare, indirectă şi uneori directă, a ţărilor NATO în acest conflict. Vedem un devotament faţă de iluzia că Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă. Aceasta este o iluzie dramatică, iar Occidentul o va regreta de mai multe ori. Aşa că lucrurile chiar vor degenera şi vor provoca tensiuni suplimentare, într-o spirală ascendentă”, a punctat Dmitri Peskov, întrebat fiind dacă furnizarea de arme din ce în ce mai avansate către Ucraina înseamnă că războiul se intensifică.
Peskov a mai spus că modalitatea de a preveni o nouă escaladare este de a ţine cont de preocupările strategice pe care Rusia le-a exprimat la sfârşitul anului 2021, cu câteva săptămâni înainte de a-şi trimite forţele armate în Ucraina. Una dintre condiţiile puse atunci de Moscova era ca NATO să se retragă la aliniamentul de dinainte de extinderea alianţei către Europa de Est.
Relaţia Rusiei cu SUA se află la „cel mai scăzut nivel istoric, din păcate”, a mai declarat vineri Kremlinul, Peskov spunând că nu vede „nicio speranţă” de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale „în viitorul previzibil”.
This seems insanely risky. https://t.co/PejtRKkLTY
— David Sacks (@DavidSacks) January 19, 2023