Cea mai mare amendă, de 33,9 milioane de franci elveţieni (32,9 milioane de dolari), a fost acordată după ce s-a descoperit că banca americană JPMorgan a operat un cartel bilateral cu grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS), în scopul influenţării dobânzii interbancare Libor în perioada martie 2008-iulie 2009. RBS nu a fost amendată deoarece a dezvălui existenţa cartelului, a anunţat COMCO. Indicele Libor este folosit ca rată de referinţă în politica monetară a Băncii Naţionale a Elveţiei.
De asemenea, grupul britanic Barclays a fost amendat cu 29,8 milioane de franci elveţieni pentru participarea la un cartel de derivate financiare în euro.
În perioada 2007-2010 COMCO a găsit câteva cazuri de încălcare a legii concurenţei, în acest caz fiind implicate băncile Citigroup, Deutsche Bank, JPMorgan şi Royal Bank of Scotland. Amenda totală este de 4,4 milioane de franci elveţieni.
Valoarea totală a amenzilor se ridică la aproximativ 99 milioane de franci elveţieni.
Investigaţia a început în 2012 şi de atunci COMCO a verificat informaţii cuprinse în aproximativ nouă milioane de pagini electronice şi înregistrări telefonice. Sunt implicate 16 bănci, inclusiv Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank, Citigroup, JPMorgan, Barclays, Royal Bank of Scotland şi Société Générale.
COMCO a informat că traderii au discutat ocazional propunerile băncilor lor pentru calcularea Euribor, au analizat tranzacţiile şi strategiile legate de preţuri. Dobânda Euribor este o rată de referinţă pentru operaţiunile interbancare
Investigaţiile asupra BNP Paribas, Crédit Agricole, HSBC, JPMorgan şi Rabobank încă sunt în derulare.
Până acum, peste 10 bănci şi societăţi de brokeraj au primit amenzi consistente, atât în Europa cât şi în SUA, pentru că au manipulat ratele dobânzilor Libor şi Euribor. De asemenea, procurorii au pus sub acuzare mai multe persoane pentru fraudă în aceste dosare.
Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de 16 bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmăriţi indici din lume. Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de aproximativ 40 bănci, pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele.