"Aceşti bani au fost blocaţi la cererea autorităţilor elene", a declarat sursa citată pentru AFP, confirmând informaţiile apărute vineri într-o publicaţie germană şi una elveţiană.

Autorităţile elene au la dispoziţie 90 de zile pentru a solicita în mod formal blocarea fondurilor respective, timp în care numele băncii nu poate fi făcut public, a mai spus sursa bancară.
Conform informaţiilor apărute în presa internaţională, fondurile blocate aparţin omului de afaceri grec Lavrentis Lavrentiadis, care a făcut avere în industria chimică. El a devenit apoi acţionar principal al băncii private Proton, care face obiectul unei anchete penale în Grecia din luna ianuarie a anului trecut. O comisie de la Banca Greciei a constatat că mai mult de 40 la sută din creditele comerciale acordate de Proton în 2010 au ajuns la societăţi legate de numele lui Lavrentiadis.
O anchetă separată a constatat că Lavrentiadis a format o "echipă criminală" cu care a delapidat fonduri de până la 51 de milioane de euro de la bancă. Mai mult, banca a fost salvată de la faliment de statul elen în octombrie 2011. Lavrentiadis a fost desemnat şi "omul de afaceri al anului" 2007 în Grecia.

Potrivit ministrului elen al Finanţelor, Evangelos Venizelos, circa 65 de miliarde de euro au fost retrase din băncile greceşti din 2009, iar 16 miliarde de euro dintre acestea au fost depuse în străinătate.