Pentru prima dată în istorie, Elveția ar putea deveni importator net de brânză, situație pe care reprezentanții industriei o percep ca fiind o absurditate din punct de vedere economic, social şi ecologic.
Elveţia va importa în acest an mai multă brânză decât va exporta, pentru prima dată în istorie, a avertizat preşedintele Asociaţiei producătorilor de produse lactate din ţara cantoanelor, informează AP.
Deschiderea pieţei laptelui din Elveţia a pus presiune asupra producătorilor locali în ultimii ani, astfel că unii au decis pur şi simplu să renunţe, a declarat Boris Beuret într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul Le Temps.
Potrivit lui Boris Beuret, este nevoie să fie adoptate măsuri pentru a se asigura că Elveţia, renumită la nivel mondial pentru soiuri de brânză precum Gruyere sau Emmentaler, va putea să producă cantităţi suficiente pentru populaţia sa.
„În caz contrar, vom sfârşi prin a importa brânză, ceea ce ar fi o absurditate din punct de vedere economic, social şi ecologic”, a declarat Boris Beuret.
Conform datelor statistice oficiale, în anul 2020 Elveţia a exportat o cantitate de 77.124 de tone de brânzeturi cu o valoare de 693,8 milioane de franci (772,5 milioane de dolari) şi peste 80% din volumul exporturilor de brânzeturi elveţiene (62.919 tone) au mers spre Europa, cea mai importantă piaţă. În paralel, în 2020 Elveţia a importat 71.664 de tone de brânzeturi, în valoare de 453,5 milioane franci. Aproape 82% dintre brânzeturile importate de Elveţia au provenit din Italia, Germania şi Franţa.
Aproximativ 45% din laptele colectat în Elveţia este procesat în peste 700 de sortimente de brânzeturi şi aproximativ 40% din acestea sunt exportate în peste 70 de ţări de ţări din întreaga lume.
În urmă cu o lună, a venit o altă lovitură pentru industria brânzeturilor din țara cantoanelor. Mai precis, Tribunalul General al Uniunii Europene a decis că brânza de tip Emmentaler nu este un produs exclusiv elvețian. O organizație profesională elvețiană dorea să obţină un statut protejat pentru termenul Emmentaler în Uniunea Europeană. În acest fel, numai producătorii elveţieni de brânză ar fi putut folosi acest nume.
Decizia tribunalului european a venit după o cerere de înregistrare, respinsă însă. Autoritățile din domeniu au considerat că elvețienii nu au adus argumente solide, fiind vorba mai mult de o descriere generală a produsului. În plus, o mare cantitate de astfel de brânză a fost produsă în alte țări, de exemplu în Germania.