Referendum în Elveția pe tema interzicerii importurilor de foie gras şi blănuri
Referendum în Elveția. Cetățenii elvețieni vor fi convocați la o astfel de consultare națională. Ei sunt chemați să decidă cu privire la interzicerea importurilor de foie gras și blănuri. Această decizie vine în urma colectării numărului necesar de semnături de către o asociație de protecție a animalelor.
Asociația „Alianța Animal Elvețian” a obținut 106.448 de semnături împotriva importurilor de foie gras. Au fost obținute și 116.140 de semnături împotriva importurilor de blănuri. Astfel, s-a depășit limita minimă legală de 100.000 de semnături necesară pentru organizarea unui referendum în Elveția.
Asociația argumentează spunând că tehnica hrănirii forțate a păsărilor pentru a obține ficatul gras este interzisă în Elveția. Cu toate acestea, importurile de produse obținute prin această metodă nu sunt interzise. Astfel, Elveția importă aproximativ 200 de tone de foie gras anual.
„Elveţia se poziţionează din nefericire printre principalii importatori ai acestui produs (…) În fiecare an, 400.000 de raţe şi 12.000 de gâşte sunt ucise pentru a răspunde doar cererii din ţara noastră” declară reprezentanții asociației „Alianța Animal Elvețian”.
În contextul propunerii de a interzice importurile de blănuri, aceeași asociație aduce în atenție că aproximativ 1,5 milioane de animale sunt sacrificate pentru cantitatea de 350 de tone de blănuri importate în fiecare an pe plaiuri elvețiene.
În luna septembrie, Parlamentul elvețian și guvernul federal de la Berna au respins propunerea de a interzice importurile de foie gras. Deputații au avertizat că o astfel de măsură ar putea genera un turism de cumpărături către Franța vecină. Astfel comerțul local ar fi afectat.
Sistemul politici elvețian se bazează pe democrație directă. Acest lucru implică faptul că, adesea, cetățenii sunt chemați la vot prin referendumuri, cu privire la o varietate de teme, unele dintre ele fiind neobișnuite.
În 2022, Elveția vota prin referendum donarea implicită de organe
În 2022, Elveția a adoptat o lege privind donarea implicită de organe. Ea permite ca fiecare cetățean elvețian să devină un potențial donator după moartea sa, cu condiția să nu-și exprime în mod explicit refuzul. 60% dintre alegători au votat în favoarea donării implicite.
La finele anului 2021, peste 1.400 de pacienți se aflau în lista de așteptare pentru un transplant de organe în Elveția, țară europeană cu aproximativ 8,6 milioane de locuitori.
În 2021, doar 166 de persoane decedate au acceptat donarea în timpul vieții, și doar 484 de organe au fost transplantate la pacienții elvețieni.
Din păcate, 72 de cetățeni elvețieni au pierit în cursul anului 2021 în timpul așteptării pentru un transplant de organe, conform informațiilor furnizate de organizația elvețiană Swisstransplant.