Bancherii elvetieni se tem sa nu fie tinta unei „vanatori de vrajitoare” pe fondul tensiunilor create de Summit-ul G20.

 

Mai exact, conducerile principalelor banci private elvetiene le-au cerut membrilor board-ului sa nu parasesca Elvetia si sa evite pe cat posibil Franta si Germania, doua tari care duc o lupta feroce impotriva pastrarii secretului bancar, informeaza cotidianul „Le Temps”.

 

Summit-ul G20 a facut din secretul bancar unul din subiectele principale de analiza, iar Elvetia este practic cea mai vizata in aceasta problema. Bancherii se tem de posibile arestari sub diverse pretexte, prin care guvernele tarilor mentionate ar putea face presiuni pentru a afla cine si cati bani depune in bancile din Tara Cantoanelor. Mai mult, surse din sistemul bancar elvetian sustin ca „paranoia” a ajuns la nivel maxim, astfel incat cei cu functie de conducere nu parasesc nici macar Geneva.

 

„Le Temps” citeaza un presedinte de fond de investitii cu sediul in Elvetia, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, ce sustine ca si-a sfatuit asociatii sa nu plece in afara tarii cu niciun fel de documente de la locul de munca sau chiar cu carti de vizita care sa ateste rolul lor in companie. De asemenea, comportamentul discret si tinuta „casual” sunt de preferat.

 

In cadrul Summit-ului G20 este posibil sa fie publicata o lista neagra a tarilor care se comporta ca adevarate paradisuri fiscale, principalii „vinovati” fiind Elvetia, Liechtenstein, Belgia si Luxembourg. Unele banci elvetiene au facut un prim pas timid anuntand ca vor colabora cu autoritatile federale americane pentru a prezenta lista clientilor din SUA care evita astfel sa plateasca impozit in tara de origine.