Elveţia este ţara în care trăiesc cei mai fericiţi oameni, potrivit unui studiu internaţional având ca temă fericirea, difuzat joi la New York şi preluat vineri de AFP. Ţara Cantoanelor este urmată de Islanda, Danemarca, Norvegia şi Canada. În clasament România ocupă locul al 86-lea din 158 de ţări.
Finlanda, Olanda, Suedia, Noua-Zeelandă şi Australia completează, în această ordine, Top 10. În acelaşi clasament, Statele Unite ocupă locul al 15-lea, Belgia, al 19-lea, Marea Britanie, al 21-lea, Germania ocupă treapta a 26-a, Franţa, a 29-a, Spania, a 36-a, Italia, a 50-a, iar Grecia, a 102-a.
România ocupă poziţia a 86-a, după ţări din zona Europei centrale şi orientale ca Cehia (31), Slovacia (45), Republica Moldova (52), Slovenia (55), Polonia (60), Croaţia (62), Rusia (64), Estonia (73), dar înaintea altora, printre care Serbia (87), Letonia (89), Ungaria (104), Ucraina (111) şi Bulgaria (134).
Acest raport pe 2015 asupra fericirii în lume este al treilea care caută să cuantifice fericirea, în încercarea de a influenţa politicile guvernamentale. Primul a fost publicat de Naţiunile Unite în 2012.
Printre criteriile luate în considerare de cercetători s-au numărat speranţa de viaţă într-o stare bună de sănătate, PIB-ul pe locuitor, susţinerea socială (cineva sau ceva pe care să se poată conta), încrederea (măsurată prin perceperea absenţei corupţiei politice şi în afaceri), perceperea libertăţii în alegerile din viaţă şi generozitatea.
Primele 13 ţări din fruntea clasamentului sunt aceleaşi ca în 2014, însă în ordine diferită, subliniază Jeffrey Sachs, director al Institutului Pământului de la Universitatea Columbia din New York, unul din autorii raportului realizat de un grup de experţi independenţi. În aceste ţări se asociază o stare materială bună şi o puternică susţinere socială, precum şi un guvern relativ cinstit şi responsabil, a declarat el la o conferinţă de presă. 'Ţările aflate sub acest grup nu sunt la înălţime fie în privinţa veniturilor, fie ca susţinere socială, fie ambele', a adăugat el.
Ultimele zece ţări care figurează în clasamentul fericirii sunt Ciad (149), Guineea (150), Coasta de Fildeş (151), Burkina Faso (152), Afganistan (153), Rwanda (154), Benin (155), Siria (156), Burundi (157), lista fiind încheiată de Togo (158). În pofida conflictului intern, Irakul ocupă poziţia a 112-a, înaintea Africii de Sud, Indiei, Kenyei şi Bulgariei.
În afara banilor, raportul subliniază importanţa echităţii, a cinstei, a încrederii şi a sănătăţii, menţionând că fericirea nu este distrusă neapărat de crizele economice sau dezastrele naturale. Irlanda şi Islanda sunt cele mai bune exemple de ţări care au rămas fericite datorită unei puternice susţineri sociale, în pofida crizei financiare care le-a lovit sever, arată raportul, care evocă şi regiunea Fukushima din Japonia, unde cutremurul din 2011 'a dus la o creştere a încrederii şi a fericirii' datorită întăririi legăturilor.
Sachs a insistat şi pe importanţa copilăriei în 'obţinerea' unor adulţi fericiţi. 'Trebuie să avem grijă de copiii noştri încă de la începutul vieţii lor pentru ca ei să devină adulţi independenţi, productivi şi fericiţi, cu o contribuţie socială şi economică', a adăugat el.
Raportul, publicat de Sustainable Development Solutions Network (SDSN), a fost redactat şi de John Helliwell de la Universitatea canadiană UBC (University of British Columbia), şi de Richard Layard de la London School of Economics, menţionează AFP.AGERPRES