Varfuri pline de zapada care se inalta pana la cer ca in filme, cabane precum cele din reclame, schiori fericiti ca in cartile postale, toate acestea exista in realitate in Elvetia. Scumpe, selecte si linistite, statiunile de schi din tara unde si vacutele sunt fericite sunt un adevarat regal pentru iubitorii zapezii. Partiile sunt atat de lungi incat veti avea nevoie de o pauza la jumatatea coborarii, asa ca intotdeauna veti gasi un restaurant dragut in mijlocul muntilor, unde privel
Varfuri pline de zapada care se inalta pana la cer ca in filme, cabane precum cele din reclame, schiori fericiti ca in cartile postale, toate acestea exista in realitate in Elvetia. Scumpe, selecte si linistite, statiunile de schi din tara unde si vacutele sunt fericite sunt un adevarat regal pentru iubitorii zapezii.
Partiile sunt atat de lungi incat veti avea nevoie de o pauza la jumatatea coborarii, asa ca intotdeauna veti gasi un restaurant dragut in mijlocul muntilor, unde privelistea este la fel de buna ca si schnapps-ul traditional. In Elvetia, schiul face parte din cultura locala, insa, in functie de cantonul in care schiati, veti auzi fie cantecele frantuzesti (in Vaud si Valais), fie germana neinteligibila din Oberland si Wallis, fie ecourile limbii romane in dialectul vorbit in Graubuenden. Un lucru e clar: partiile de schi sunt cele mai cosmopolite din lume. Veti vedea francezi stilati in costume fosforescente noaptea, englezi in costume albastru marin, oameni de afaceri germani si studenti suedezi cu tunsori ciudate.
Cel mai mare canton din Elvetia, Graubuenden, care acopera a sasea parte din suprafata Elvetiei, este cunoscut mai degraba datorita unor statiuni ca St. Moritz si Davos. Pentru schiorii pasionati, o vacanta in Elvetia este una memorabila.
Neaparat trebuie sa urcati cu telecabina rotunda muntele Titlis: timp de 45 de minute veti urca cu telecabina care se invarteste, oferindu-va privelisti uimitoare.
Nu ratati apoi o vizita la Kuklos, un restaurant care se roteste si el, situat la peste 2.000 de metri altitudine in Leysin, de unde veti putea admira Alpii, lacul Geneva si Mont-Blanc.
Desi pare o jucarie enorma, Expresul Glacier, unul din trenuletele minune din Elvetia, este cat se poate de real si circula intre Zermatt si St. Moritz. Pe parcursul celor opt ore de calatorie, trenul trece prin 91 de tuneluri, traverseaza 291 de poduri si sapte vai, punctul cel mai inalt al traseului sau ajungand la 2.033 metri altitudine. Nu exista privelisti mai frumoase decat defileul Rinului, stramtoarea Oberalp si masivul Furka, admirate din expresul cu geamuri imense. Nu e de mirare ca Expresul Glacier atrage 250.000 de pasageri pe an! La fel de atragator este Expresul Bernina, singurul pentru care va trebuie si pasaport, pe langa bilet. Asta pentru ca pleaca din Chur (Elvetia), iar capatul de linie este la Tirano, in Italia.
Asezata pe malul lacului Leman, numit si lacul Geneva, Geneva este zona cosmopolita a Elvetiei, unde se intersecteaza bani, cultura si influente din toate colturile lumii. Eficienta elvetiana si “savoir vivre”-ul tipic francez fac din Geneva unul din cele mai sic orase din lume. Oricat v-ati plimba prin partea veche a orasului sau prin cartierele selecte, tot la lac va veti intoarce, caci lacul ramane principala atractie a orasului. Apusurile pe lacul Leman sunt memorabile si au inspirat scriitori precum Mary Shelley pentru Frankestein. Amatorii de ceasuri pot vizita Muzeul Patek Philippe, unde exista piese fabricate in secolul al XVI-lea, dar si ceasuri care au apartinut unor celebritati.
Primele cuvinte care vin in mintea oricui in legatura cu Z