‘Lex USA’ – numele dat în Elveţia acestei legi cerute de Statele Unite pentru a soluţiona conflictul fiscal dintre băncile elveţiene şi justiţia americană, care le suspectează de ajutor acordat evaziunii fiscale – este o lege fără precedent în dreptul internaţional, notează France Presse.
Concret, Washingtonul i-a impus Bernei acum o lună un ‘program unilateral’ privind reglementarea chestiunii băncilor elveţiene care i-au ajutat pe contribuabilii americani să fraudeze fiscul. Guvernul elveţian, care şi-a dat acordul, a spus doar că acest program trebuie să intre în mod obligatoriu în vigoare la 1 iulie 2013, la cererea americanilor. De la acea dată, va curge un termen de 12 luni în cadrul căruia băncile elveţiene, în colimatorul justiţiei americane, vor putea coopera.
Membrii Consiliului Statelor înţeleg că băncile elveţiene trebuie să-şi poată reglementa o dată pentru totdeauna problemele ‘din trecut’ cu SUA şi că, pentru aceasta, este nevoie de o soluţie rapidă prevăzută de lege. Ei au votat din nou în favoarea legii pe care parlamentarii din camera inferioară (Consiliul Naţional) au respins-o marţi cu o largă majoritate. Membrii Consiliului Naţional trebuie să se pronunţe din nou pe această temă. Dacă divergenţa se va menţine, legea va fi definitiv respinsă.
Acordul este opţional pentru bănci, care vor decide dacă îl acceptă sau nu. Băncile vor trebui să plătească singure eventualele amenzi ce le vor fi impuse, fără vreo contribuţie a statului elveţian.
Potrivit experţilor, asupra băncilor elveţiene apasă ameninţarea unei amenzi record de circa 8 miliarde de euro, pe care ar trebui să o plătească fiscului american pentru că ani de-a rândul au găzduit fonduri nedeclarate aparţinând unui număr aproximativ de 10.000 de cetăţeni americani.
În plus, potrivit acordului, băncile ar trebui să transmită justiţiei americane numele angajaţilor care au tratat cu clienţii vizaţi, inclusiv avocaţii şi intermediarii. Totuşi, acordul nu permite transmiterea automată a datelor clienţilor, nici a informaţiilor despre conturile lor. Transmiterea se va face numai în urma unei cereri administrative în baza convenţiei în vigoare privind evitarea dublei impozitări.
Elveţia mai face un pas spre distrugerea secretului bancar
19 iunie 2013, 18:15
Ultima modificare în 19 iunie 2013, 21:15
Camera superioară a parlamentului elveţian a aprobat - cu 26 de voturi pentru şi 18 împotrivă - legea pentru ratificarea acordului fiscal dintre Statele Unite ale Americii şi Elveţia, care ar urma să permită reglementarea situaţiei băncilor elveţiene pe teritoriul SUA, transmite EFE.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Legătura inedită dintre trustul Intact şi Orange TV
- Adidas mizează pe vânzări record în 2014
- Acţionarul majoritar de la Uzinele Sodice Govora solicită autorităţilor redeschiderea Tratatului de aderare a României la UE
- NASA a selectat persoanele care vor merge pe Marte
- Adevărul mai puţin ştiut despre Soros. Celălalt Soros
- Violenţele din Turcia ameninţă şi economia
- Preşedintele BERD: Sper să semnăm un credit sindicalizat semnificativ în sectorul telecomunicaţiilor
- În IT, construcţii şi imobiliar afacerile au crescut, spre deosebire de sectorul educaţional şi retail
- Lucia Varga: Vânzarea lemnului măsurat împiedică frauda
- MFP a împrumutat luni de la bănci 800 de milioane de lei pe cinci ani, cu un randament de 5,17%