Elveţia nu renunţă la neutralitate şi refuză din nou reexportarea de arme către Ucraina

Elveția

SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul din Țara Cantoanelor a anunțat că nu își va schimba strategia de a refuza reexportarea armelor produse pe teritoriul său de alte state.

Elveția refuză să aprobe reexportul de arme către Ucraina. Guvernul elvețian a declarat vineri că nu își va schimba strategia de a refuza reexportarea armelor produse pe teritoriul său către alte state, în ciuda presiunii a numeroase țări care cer dreptul de a transfera arme Ucrainei.

Apelurile pentru ca Elveția să renunțe la secole de tradiție ca stat neutru au crescut atât pe plan intern, cât și extern, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de un an. În ianuarie, două comisii parlamentare au recomandat o relaxare a acestor reguli.

Guvernul Elveției nu dă înapoi și vrea să-și mențină neutralitatea

Cu toate acestea, cabinetul a respins apelul în urma unei reuniuni.

„Consiliul federal este angajat față de valorile neutralității elvețiene și va continua să lucreze pentru a se asigura că beneficiile neutralității sunt realizate”, a transmis acesta într-o declarație.

Totuși, a precizat că va continua să monitorizeze dezbaterile și va face o declarație suplimentară „dacă va fi necesar”, transmite Reuters.

Neutră în continuare, Elveția a cerut retragerea trupelor rusești din Ucraina

De la începutul războiului, Elveția a primit cereri din partea Germaniei, Danemarcei și Spaniei pentru reexportul de material de război elvețian în Ucraina, dar toate aceste cereri au fost respinse.

Cu toate acestea, Elveția a adoptat sancțiunile Uniunii Europene și a cerut în mod repetat retragerea trupelor rusești din Ucraina.

Jens Stoltenberg cere Coreei de Sud să exporte arme către Ucraina

În altă ordine de idei, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, cere Coreei de Sud să își schimbe politica de a nu exporta arme națiunilor aflate în război, pentru a putea furniza arme Ucrainei.

„Mai mulţi aliaţi NATO care aveau politica de a nu exporta arme în ţări aflate în conflict şi-au schimbat-o acum”, a explicat acesta, dând ca exemplu Germania, Norvegia și Suedia (care este candidată la aderarea în NATO).

Secretarul general al NATO a adăugat că statele respective și-au schimbat politica deoarece au realizat că atunci când o putere ca Rusia invadează o țară într-un mod atât de brutal și ostentativ cum s-a văzut în Ucraina, ai nevoie de arme.

„Când invazia pe scară largă a avut loc, anul trecut, multe ţări şi-au schimbat politica pentru că au realizat că singura cale de a proteja democraţia, de a ajuta Ucraina să câştige şi de a crea condiţiile pentru o pace de lungă durată este să livreze sprijin militar”, a mai spus Jens Stoltenberg, relatează CNN.