Vaccinările împotriva Covid-19 au început deja în majoritatea cantoanelor, dar este încă imposibil să se cunoască numărul de doze deja administrate. În absența unui software centralizat, primele date cantonale nu vor ajunge la Biroul Federal de Sănătate Publică decât la începutul săptămânii viitoare, conform letemps.ch
Singura certitudine este că Elveția are în prezent 233.000 de doze de vaccin Pfizer / BioNTech. Și dacă vaccinul Moderna va fi aprobat în curând, se așteaptă ca acest număr să crească la 500.000 de doze până la sfârșitul lunii ianuarie. Luna următoare, autoritățile federale țintesc spre un număr de un milion de doze.
„Situația evoluează într-un mod extrem de dinamic. Este foarte posibil să avem doze suplimentare până la sfârșitul lunii februarie. Continuăm negocierile cu furnizorii”, a insistat marți, în cadrul tradiționalului briefing de presă, vicedirectorul și șeful diviziei internaționale a Oficiului Federal de Sănătate Publică (OFSP), Nora Kronig, amintind că Elveția este printre primele țări care au semnat un contract cu Moderna, pentru o achiziție de 7,5 milioane de doze.
Până atunci, având în vedere numărul limitat de vaccinuri disponibile, OFSP îndeamnă populația să aibă răbdare. Mai ales că vaccinarea publicului larg va avea loc cel mai probabil abia la sfârșitul primăverii sau chiar la începutul verii.
Debut prea lent
În fața acestui debut ezitant, se ridică voci care critică încetineala autorităților elvețiene, deoarece Israelul intenționează să vaccineze 150.000 de oameni pe zi. „M-a șocat faptul că OFSP a anunțat că Elveția ar putea imuniza până la 70.000 de persoane pe zi. Nu e destul. Prin urmare, va fi nevoie să așteptăm până în vară pentru ca toată țara să fie vaccinată”, a insistat marți consilierul național liberal Martin Bäumle, într-un interviu acordat Aargauer Zeitung.
Dar acesta este planul OFSP, care dă asigurări că oricine dorește să fie vaccinat poate să o facă până la vară. Această creștere în volum zilnică ar trebui să permită depășirea treptată a reticenței populației în fața vaccinului, în special a personalului medical. La întrebarea dacă vaccinul ar trebui să devină obligatoriu pentru anumite meserii care lucrează cu cele mai vulnerabile grupuri, Virginie Masserey, specialist în boli infecțioase și șeful secției de la FOPH, preferă, așadar, să joace cartea timpului, sperând că vaccinarea treptată va fi suficientă „pentru a convinge populația de utilitatea vaccinului și de inofensivitatea acestuia”.
În ceea ce privește abordarea – preconizată de anumite țări – de a amâna administrarea celei de-a doua doze pentru a asigura o acoperire mai largă, autoritățile federale resping această idee, argumentând că autorizația emisă pentru vaccinul Pfizer se referă la două doze și nu la una.
„După prima injecție, există cu siguranță o oarecare imunitate, dar nu știm durata sau consistența acestei acoperiri fără a doua doză”, a declarat Christoph Berger, președintele Comisiei federale pentru vaccinări.
Fără a ceda în fața frustrării celor care sunt nerăbdători în fața acestei campanii de vaccinare, care este prea lentă pentru a fi lansată pe scară largă, autoritățile preferă să garanteze o protecție maximă celor mai vulnerabile persoane.
Răbdare, deci. Mai ales că varianta originară din Regatul Unit a fost detectată în 28 de eșantioane din 7 cantoane diferite, inclusiv Vaud, Geneva, Valais, Berna, Zurich și chiar St. Gallen. Mai contagioasă, această nouă variantă ar putea crește semnificativ numărul de cazuri și poate crește presiunea asupra sistemului de sănătate.
„Dacă vom vedea o creștere semnificativă a cazurilor, efectele pozitive ale vaccinului ar putea fi eliminate. Este imperativ să prevenim acest lucru”, avertizează Christoph Berger. Pentru OFSP, este, prin urmare, o urgență respectarea măsurilor sanitare în vigoare, sau „întărirea” lor dacă curbele ar începe să se ridice din nou