Elveția se retrage din negocierile cu UE

Acordul urma să simplifice și să consolideze legăturile dintre Confederația Elvețiană și Uniunea Europeană, care deocamdată sunt guvernate de o multitudine de acorduri, dintre care unele învechite.

Dar Berna a considerat că diferențele de poziții în chestiuni cheie sunt prea mari pentru a putea continua discuțiile.

„Condițiile nu sunt îndeplinite pentru semnarea acordului […]. De aceea punem capăt proiectului InstA”, a anunțat Consiliul Federal Elvețian (guvernul de la Berna).

Proiectul de tratat a fost controversat în Elveția, unde a fost atacat ca încălcând suveranitatea țării. Uniunea Europeană dorea să lege mai strâns Elveția de regulile pieței unice – în special în ceea ce privește libera circulație a persoanelor.

Comisia Europeană a reacționat, afirmând că regretă această decizie unilaterală. Bruxelles-ul a reamintit că obiectivul central al acordului „era să se asigure că oricine operează pe piața unică a UE, la care Elveția are acces semnificativ, se confruntă cu aceleași condiții”, adăugând că este vorba de o chestiune de corectitudine și de interconectare juridică.

 O lentă erodare

Relațiile economice dintre Elveția și Uniunea Europeană sunt guvernate de un acord de liber schimb încheiat acum cincizeci de ani și de aproximativ o sută de alte acorduri bilaterale. Unele texte expiră – cum a fost cazul, săptămâna aceasta, cu un acord privind comerțul transfrontalier cu produse de tehnologie medicală, notează L’Echo.

„Fără un acord privind cadrul instituțional, nu va fi încheiat un nou tratat cu Elveția și este posibil ca acordurile existente să nu (mai) fie actualizate”.

Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Elveției, cae este la rândul său cel mai mare beneficiar (pe cap de locuitor) al pieței unice europene, potrivit Bertelsmann Stiftung. Comisia va „analiza cu atenție consecințele acestui anunț”, se arată într-un comunicat.

Fără un acord instituțional „nu se va încheia un nou acord cu Elveția și este posibil ca acordurile existente să nu fie actualizate”, a avertizat Comisia într-o notă publicată luna aceasta. Relațiile dintre Uniune și Elveția „pur și simplu se vor eroda în timp”, se mai adăugă în text.

Fără un acord, nu există nicio posibilitate de colaborare în lupta împotriva dumpingului social și vor fi posibilități limitate de sancționare a fraudatorilor. De asemenea, s-ar putea crea dificultăți în cazul importurilor de alimente.

Nu în ultimul rând, Elveția riscă să-și piardă conexiunile privilegiate cu sistemul electric european.

Sursă foto: Dreamstime