Pe ultima suta de metri a sezonului estival, Elvetia este sinonimul celei mai mari altitudini care lipseste vacantelor dumeavoastra. Situata, din punctul de vedere al serviciilor si dezvoltarii infrastructurii turistice, in topul tarilor europene, Elvetia va va arata cum se vede restul Europei de la cei peste 4.000 de metri, cat are cel mai inalt varf al Alpilor. De aici sau de la orice distanta din lume, cele mai frumoase orase elvetiene raman la fel de atractive. Drumurile va vor purta pe perioada celor cateva zile de concediu spre palmierii din sud pana inapoi, la varfurile inzapezite, sau va vor scoate din atmosfera romantica si medievala a capitalei, Berna, pentru a va arunca in mijlocul bancherilor din Zurich.
Cel mai bun punct de plecare, Berna, face ca toate orasele Elvetiei sa fie accesibile in mai putin de o zi. Emblema a locului, ursii se regasesc peste tot in oras: statui cu care se decoreaza fantanile sau mici obiecte de ornament in magazine si restaurante. Un banal biscuit in forma de ursulet va poate face sa luati tramvaiul de la gara pentru a ajunge in 5-10 minute la Bergengroben (Groapa cu ursi), unde veti vedea ursi de toate dimensiunile, cazati in spatii special amenajate. Atmosfera linistita a orasului, cu magazine aranjate in pivnitele caselor, dar si cu multe muzee, teatre si cafenele este completata de Bundeshaus (Cladirea Parlamentului). Inclusa de UNESCO pe lista patrimoniului cultural universal, Berna adaposteste si cea mai importanta catedrala in stil gotic din Elvetia. Se pot vizita casa unde a locuit pentru o perioada Einstein sau Turnul cu ceas – un alt simbol al orasului, realizat in 1530. In regiunea din jurul Bernei pot fi vazute castele construite de vechii aristocrati ai zonei, iar la est, mergand spre Burgdorf, veti ajunge in scurt timp la Emmental – locul de unde vine traditionalul cascaval elvetian vandut in toata lumea (Emmentaler).

In St. Moritz se poate schia si vara

Calatoria cu trenul dinspre Berna spre Geneva va recompensa orice turist cu imaginea superba a lacului Geneva (cel mai mare din vestul Europei). Organizatiile internationale prezente aici asigura 21.000 de locuri de munca. Diplomatii si functionarii publici cheltuiesc peste 1,2 miliarde de franci elevetieni, fiind un catalizator al prosperitatii orasului. Nicaieri in lume nu se vorbeste mai mult despre politica. Asa ca, din vorba in vorba, va puteti trezi in centrul comunitatii internationale a Genevei, unde se afla si sediul european al Natiunilor Unite. Colectiile de arta din toata Europa se aduna in continuare la Muzeul Barbier Mueller, iar la celalalt capat al orasului, Catedrala Saint Pierre mentine treaz interesul turistilor si dupa 900 de ani de cand a fost construita. Putin mai departe de catedrala se afla primaria, celebra pentru ca aici au intrat in legalitate Crucea Rosie si Conventia de la Geneva.
Situata la 439 de metri altitudine, Lucerna este una dintre cele mai importante statiuni din Elvetia. Datorita apropierii de Alpi, aici s-a dezvoltat o baza excelenta pentru cei care vor sa faca expeditii montane sau drumetii. Atractia principala este Podul Chapel (construit in secolul al XIV-lea), considerat cel mai vechi pod de lemn din Europa. Muzeul Picasso este al doilea punct de interes al orasului, adapostind o colectie de tablouri, precum si mult mai interesantele albume de fotografii ale marelui artist. Daca vreti sa va distrati, este recomandat sa ajungeti in Lucerna in perioada in care se desfasoara carnavalul Fasnacht sau Festivalul International de Muzica.
Turistii aflati pentru prima data la Laussane ar fi bine sa inceapa un tur al orasului pornind de la Chateau Videy – sediul Comitetului International Olimpic. Tot aici este si Muzeul Olimpic, care ilustreaza intr-un mod foarte atractiv istoria jocurilor olimpice. Nu plecati totusi din Laussane pana nu ati vazut un spectacol al renumitei companii de balet Bejart, chiar la ea acasa.
Aproape de Laussane se afla micutul oras Ouchy, un loc unde pe timpul zilei se practica windsurfingul sau navigatia, pentru ca noaptea atmosfera sa pulseze de viata datorita barurilor si cluburilor deschise pana dimineata. La 20 de kilometri de Laussane, orasul Vevey este varianta cea mai buna daca vreti sa degustati bine cunoscutele vinuri elvetiene sau daca va indeamna curiozitatea sa vedeti sediul central al companiei Nestle. In orasul din apropiere, Corsier, se poate vizita muzeul lui Charlie Chaplin.

St. Moritz, situat la 1856 de metri altitudine, este cea mai insorita zona din Alpi. Se poate ajunge cu trenul (Rhotische-Bahn-Chur-St. Moritz) sau cu masina (Chur-Julier Pass-St. Moritz). Nu va mirati daca veti vedea bogatasi coborand din masini Rolls Royce sau figuri cunoscute ale aristocratiei europene aflate in vacanta. St. Moritz este una dintre cele mai cosmopolite statiuni, unde poti fi oricand vecin de masa cu vreo super-vedeta. In afara de ski sau snowboard (se mai schiaza pe unele varfuri si vara), exista facilitati pentru calarie, polo sau cricket. O data ajunsi in St. Moritz, majoritatea turistilor prefera o calatorie cu Expressul Ghetar, un tren cu pereti si acoperis din sticla, oferind o superba vedere panoramica. Ruta St. Moritz – Zermatt si retur va dura aproape opt ore, dar veti trai senzatii unice: prin incantatorul peisaj al Alpilor veti intra in 91 de tuneluri traversand 291 de poduri. Nu veti rata nici cel mai lung tunel de cale ferata din lume, construit pe aceeasi distanta. „In Elvetia exista in jur de 500 de cai ferate care duc turistii rapid si confortabil spre regiunile montane. Lumea nu prea cunoaste cat de frumoase sunt aceste excursii cu trenul. Pentru Elvetia am avut multi turisti individuali”, spune Aurelian Radulescu, presedintele firmei VIP Travel Service

Zurich, resedinta conturilor grase

Cunoscuta in special pentru bancile sale, capitala financiara a Elvetiei, Zurich, se bucura si de o viata culturala activa. La doi pasi de conturile celor mai bogati oameni din lume s-au construit muzee, galerii de arta si sali de concerte. Interesante de vizitat sunt Muzeul National Elvetian sau Muzeul Designului. Veti simti insa ce insemna Zurichul numai dupa ce ati trecut pe strada Bahnofstrasse, simbolul bogatiei in Elvetia, atat de luxoasa ca nici o alta in lume, fie ca este vorba de Tokio, Londra sau New York. Aici sunt sediile celor mai mari cinci banci din Elvetia si magazine in care poti gasi asbolut orice. Dupa ora cinci dupa-amiaza, cand se termina programul, orasul are mai degraba o viata de seara decat una de noapte, seriozitatea si grija unei noi zile de munca indemnandu-i pe locuitorii din Zurich sa se duca mai devreme la culcare.
Cei care vor sa se intoarca din Elvetia cu masina vor avea de parcurs de la Geneva pana in Bucuresti aproximativ 2.100 de kilometri. Costul benzinei, la care se adauga taxele de autostrada, poate depasi pretul biletului de autocar.    

Mancaruri cu specific elveTian
· Alplermakkaronen – o versiune a macaroanelor cu branza, cu bucati de sunca si multa smantana
· Zuri-gschnatzlets – mancare originara din Zurich, gatita din carne de vitel, cu smantana si ciuperci
· Rosti – o prajitura rotunda, crocanta din cartofi
· Kirschtorte – tarta cu rachiu de cirese
· Anisbrotli – biscuiti cu aroma de anason
· Papet Vaudois – carnati cu praz si cartofi
· Zabagoline – o crema calda facuta din multe oua si vin

Patru drumuri catre tara cantoanelor
Agentia        Circuit                    Durata    Hotel    Pret (USD/
                            (zile)    tpers)r
ONT tBudapesta-Viena-Munchen-ttt11t**t619r
tZurich-Berna- Lucerna-Lugano-r
tMilano-Venetia-Belgradr
Best ComturtBudapesta-Venetia-Genevatt13t**t450r
(elevi si studenti) tZurich-Salzburg-Viena-Budapestar
Dansil Tours tDijon-Lyon-Laussane-Berna-Geneva-t10t***t900r
tLyon-Dijon-Mulhouse-Stuttgart-r
tMunchen-Praga-Budapestar
Vip Travel Service tSalzburg-Geneva-Laussane-t9t***t590r
tMunchen-Vienar
Nota: Pretul include transportul, cazarea si una sau doua meser
r
PRETURI orientative in elvetiar
O cafeattt2 dolarir
O berettt2,5 dolarir
O intrare la muzeut6,50 -10 dolarir
Un bilet la un concertt20-33 dolarir
Un bilet de autobuzt2 dolarir
Un bilet de tren (Geneva – Laussane)r
ttt30 de dolarir
Un pranz (doua persoane fara bauturi)tr
ttt27-54 de dolari