Elveţia are o rezervă uriaşă de aur – 1.040 de tone, de zece ori mai mare decât rezervele României, de 104 tone (păstrate, în parte, în seifurile din subsolul BNR). O parte importantă a acesteia este ţănută însă peste hotare, o practică a multor ţări care îşi trimit aurul în special în Statele Unite.

Potrivit propunerii parlamentarilor elveţieni, cetăţenii din Ţara Cantoanelor vor fi chemaţi să se pronunţe la referendum în privinţa a trei măsuri. Prima vizează păstrarea aurului elveţian în Elveţia. Cea de-a doua, interzicerea oricăror vânzări de aur de către banca centrală a Elvţiei. A treia propunere vizează obligarea băncii centrale să păstreze în aur cel puţin 20% din rezervele valutare ale ţării. În prezent, cele 1.040 de tone de aur, evaluate la 56,3 miliarde de dolari, reprezintă doar 16% din rezervele valutare ale ţării.

Îngrijorate de situaţia aurului păstrat peste hotare sunt şi autorităţile din Germania, ţară care deţine o rezervă de 3.400 de tone, valorând, la preţurile actuale, peste 180 miliarde de dolari, de trei ori mai mare decât cea elveţiană şi a doua ca mărime din lume. Potrivit cotidianului Bild, Germania ar putea cere un audit al rezervelor de aur depozitate la Frankfurt, Paris, Londra şi la Federal Reserve Bank din New York, în condiţiile în care 60% din totalul rezervelor sunt plasate peste hotare, cea mai mare parte la New York.

Interesul tot mai mare pentru aur, al cărui preţ a crescut rapid, în condiţiile în care în SUA şi în Europa s-au tipărit cantităţi uriaşe de bani în ultima perioadă pentru salvarea băncilor, dar şi îngrijorările privind felul în care Rezerva federală americană gestionează rezervele de aur, determină statele să devină mult mai prudente în privinţa aurului deţinut.

În prezent, nimeni nu ştie cât aur se mai găseşte cu exactitate în custodia Fed. Rezerva federală americană a refuzat constant să ofere informaţii, iar congresmanul american Ron Paul, unul din candidaţii republicani la alegerile prezidenţiale de anul acesta, a cerut un audit al rezervelor de aur ale SUA. Paul a inclus în platforma sa politică mai multe măsuri care vizează actualul sistem monetar. Printre acestea: revenirea la etalonul aur pentru masa monetară, desfiinţarea Rezervei federale americane, posibilitatea de a folosi aurul sau argintul ca mijloace legale de plată. Propunerile lui Ron Paul mai includ tăierea la jumătate a cheltuielilor guvernului federal, inclusiv prin tăierea cheltuielilor de război (singurul candidat republican care cere retragerea trupelor din zonele de conflict), concomitent cu desfiinţarea unor taxe, cum ar fi cea pe venit, colectată la nivel federal. Chiar dacă voturile obţinute până acum în statele în care s-au organizat alegeri preliminare pentru desemnarea candidatului republican la preşedenţie nu îl plasează decât pe locul patru, după Mitt Romney, Rick Santorum şi Newt Gringrich, Ron Paul are şansa de a câştiga suficient de mulţi delegaţi la convenţia republicană de anul acesta, potrivit Wall Street Journal, pentru ca propunerile sale vizând Fed să fie asumate de candidatul care i se va opune lui Barrack Obama la alegerile din noiembrie.