Elveția se află în centrul unor dezbateri aprinse privind taxele de succesiune pentru cei superbogați. Propunerea, de a lua jumătate din averea lăsată moștenire, de peste 50 de milioane de franci (59 de milioane de dolari), a provocat un val de reacții în rândul multimilionarilor și miliardarilor, care amenință că vor pleca din țară.
Taxa care se pregătește pentru bogați în Elveția
Taxa care se va aplica în Elveția. Pentru a scăpa de o majorare a impozitului pe avere în patria sa, magnatul imobiliar Tord Kolstad a părăsit Norvegia în urmă cu doi ani, scrie Bloomberg.
Dezbateri similare se desfășoară în întreaga lume, în timp ce guvernele analizează modalitățile cele mai eficiente de a lua mai mult de la cei mai bogați pentru a ajuta la rezolvarea deficitelor uriașe și a finanța serviciile publice. Și în alte țări, oficialilor li s-a spus că astfel de măsuri vor duce la un exod al celor bogați și la o pierdere a investițiilor, subliniază publicația.
Amenințare la adresa reputației Elveției de națiune cu impozite reduse, prietenoasă cu mediul de afaceri
În cadrul sistemului de democrație directă al Elveției, propunerea trebuie să fie aprobată prin referendum, așteptat în aproximativ doi ani. Dar chiar și răspândirea unei astfel de idei alimentează un sentiment că identitatea țării este erodată. După îngrijorările legate de stabilitatea industriei sale financiare în urma prăbușirii Credit Suisse, propunerea constituie o amenințare la adresa reputației Elveției de națiune cu impozite reduse și prietenoasă cu mediul de afaceri.
Elveția este cunoscută drept un custode pentru bogații lumii. Chiar și după sfârșitul secretului bancar elvețian, țara și-a păstrat reputația. Țara găzduiește UBS Group AG, cel mai mare administrator de avere din lume, iar stațiuni alpine precum St. Moritz și Gstaad sunt cunoscute ca locuri de recreere pentru super bogații planetei.
„A fost o propunere foarte radicală și, desigur, cred că va avea un impact negativ asupra multor proprietari de afaceri”, declară Kolstad într-un interviu.
Elveția găzduiește 22 dintre cei mai bogați 500 de oameni din lume
El a fost unul dintre zecile de norvegieni bogați care s-au mutat în Alpi după ce guvernul Norvegiei a dublat efectiv cotele impozitului pe avere. În prezent, Elveția găzduiește 22 dintre cei mai bogați 500 de oameni din lume, conform indicelui Bloomberg Billionaires.
Isabel Martínez, economist senior la KOF ETH Zurich, estimează că există aproximativ 2.500 de contribuabili cu o avere de peste 50 de milioane de franci, reprezentând mai puțin de 0,1% din toți contribuabilii. Aceștia contribuie cu aproximativ 5-7 miliarde de franci pe an la visteria guvernamentală, aproximativ 6% din veniturile din impozite pe venituri, profit și câștiguri de capital.
În prezent, Elveția nu are o taxă de succesiune la nivel federal. Unele cantoane impun taxe, deși soții și copiii sunt scutiți în majoritatea cazurilor. În cazul în care descendenții sunt impozitați, ratele nu depășesc 3,5%, după o scutire de cinci sau șase cifre.
În timp ce orice modificare a impozitului pe moștenire pare destul de îndepărtată, ea devenit un subiect fierbinte. Diverse personalități, cu averi impresionante, au ieșit în presă denunțând propunerea, dar alimentând controversele în rândul publicului.
De unde a venit propunerea privind creșterea impozitului pe moștenire
În spatele acestei propuneri se află aripa de tineret a social-democraților – Juso. Pentru a finanța măsurile climatice, ei au adunat peste 100.000 de semnături pentru a organiza un referendum național cu privire la creșterea impozitului pe moștenire.
„Cea mai bogată clasă beneficiază de sistemul economic care a provocat criza climatică”, a spus președintele Juso, Mirjam Hostetmann. „Ar trebui să plătească mai mult pentru a combate consecințele, nu societatea în ansamblu”, afirmă el.
Parlamentul elvețian va dezbate propunerea și va decide cu privire la o eventuală decizie, precum și o eventuală contra-propunere. Guvernul se opune măsurii.
Argumente anti: plecarea superbogaților din țară și costuri economice
Pe lângă argumentul că superbogații vor pleca din țară, unii anticipează și un cost economic. Ei avertizează că taxa propusă este atât de mare încât moștenitorii afacerilor ar trebui să vândă active pentru a o plăti. Acest lucru ar amenința locurile de muncă, susțin ei.
De asemenea, taxa ar putea fi contraproductivă. Pierderea veniturilor după plecarea rezidenților bogați ar trebui compensată prin majorări de taxe pentru restul.
Potrivit unui sondaj realizat de firma de audit PwC, două treimi dintre proprietarii de afaceri afectați au indicat că au analizat un transfer preventiv al activelor lor către alți membri ai familiei. Mai mult de jumătate au spus că se gândesc să se mute în străinătate.
Regatul Unit și Spania au planuri similare
Italia poate fi o opțiune. Pentru a atrage capital, a introdus o taxă forfetară de 100.000 de euro în 2017 pentru persoanele foarte bogate care solicită rezidența.
La nivel internațional, se estimează că Emiratele Arabe Unite vor atrage cei mai mulți milionari globali în acest an, urmate de SUA și Singapore, potrivit unui raport Henley & Partners.
Și Regatul Unit vrea să pună capăt reducerilor fiscale pentru rezidenții fără domiciliu, iar Spania a introdus o taxă temporară pentru avere pentru a plăti programele sociale în timpul creșterii inflației post-pandemie.
Brazilia, care deține președinția Grupului celor 20 în acest an, a propus o taxă minimă globală pentru cei mai bogați, dar SUA s-au opus.