Elveția va aplica sancțiuni Rusiei! Sunt vizate exporturile produselor de lux
În urma anunțului făcut de Elveția, țara a mai precizat că decizia de a se alinia sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei ar putea afecta financiar mai multe companii, printre care cele producătoare de ceasuri, informează France Presse.
Amintim că în cursul zilei de marți, blocul comunitar a adoptat un al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce Elveția s-a dezis de istoricul ei de neutralitate și a decis să se alinieze acestora.
Guvernul elvețian a anunțat că această interdicție are în vizor un procent mic al exporturilor țării, însă nu exclude riscul ca anumite companii să sufere din punct de vedere financiar.
Doar anul trecut, exporturile de ceasuri elvețiene către Rusia s-a ridicat la aproape 252 de milioane de euro.
Mai multe companii elvețiene care se ocupă cu producerea obiectelor de lux au anulat exporturile către Rusia, înainte ca acest pachet de sancțiuni să intre în vigoare.
Printre companiile care au luat o astfel de decizie se numără Rolex și grupul Swatch din care fac parte Tissot, Omega și Breguet.
De la începutul lunii martie, compania Richemont, cea care deține casa de bijuterii Cartier și mărcile de ceasuri de lux IWC şi Jaeger-LeCoultre, a suspendat activitățile comerciale în Federația Rusă.
Oligarhii ruși nu scapă de sancțiuni
Statele Unite ale Americii au înființat un grup de lucru internațional, care are ca scop confiscarea bunurilor materiale ale elitei ruse. Din acest grup fac parte Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Comisia Europeană.
”Numai în ultimele trei săptămâni, informaţiile furnizate de forţele de ordine americane partenerilor străini au ajutat la reţinerea mai multor nave controlate de persoane şi entităţi sancţionate”, a transmis Departamentul de Trezorerie al SUA, adăugând că navele confiscate valorează „sute de milioane de dolari”.
Amintim că, în prezent, există un impuls tot mai mare la Washington de a impune un embargo și sancțiuni dure asupra petrolului și gazelor naturale rusești, ca o modalitate de a slăbi puterea lui Vladimir Putin în toiul invaziei Ucrainei.