În 2010, un angajat cu program normal de lucru în sectorul industrial sau al serviciilor din Elveţia a primit un salariu mediu brut anual de 63.549 euro, adică de 13,8 ori mai mare decât un salariat bulgar. În aceste condiţii, Elveţia ocupă primul loc în Europa la capitolul salarii, devansând Norvegia (55.370 euro) şi Danemarca (51.485 euro), precizează Oficiul federal de statistică din Elveţia în raportul său privind indicatorii de pe piaţa muncii.
În cazul vechilor 15 state membre UE, cele mai reduse remuneraţii au fost acordate în Portugalia (17.193 euro), Grecia (25.696 euro) şi Spania (26.621 euro). Dacă sunt luate în calcul şi ţările care au aderat la UE după 2004, pe ultimele poziţii se află România (6.048 euro) şi Bulgaria (4.618 euro).
Oficiul federal de statistică din Elveţia subliniază însă că salariu mediu brut anual este influenţat de cât de puternic este francul elveţian. Pentru a putea compara salariile în funcţie de puterea lor reală de cumpărare, remuneraţiile exprimate în moneda naţională trebuie convertite într-o monedă virtuală denumită puterea de cumpărare standard. În acest caz, salariile din Elveţia sunt doar de 4,3 ori mai mari decât în Bulgaria.
Exprimate în euro, salariile angajaţilor elveţieni sunt de 1,6 ori mai mari decât cele ale salariaţilor austrieci şi germani şi de 1,8 ori mai mari decât cele ale salariaţilor francezi şi duble faţă de cele ale italienilor. Însă, utilizând puterea de cumpărare standard diferenţele se atenuează, astfel că în raport cu salariaţii germani, elveţienii primesc o remuneraţie de 1,2 ori mai mare. În raport cu omologii lor din Austria, salariile angajaţilor elveţieni sunt de 1,3 ori mai mari. Comparativ cu cele acordate angajaţilor francezi şi italieni, salariile plătite în Elveţia sunt de 1,4 ori respectiv 1,5 ori mai mari.
AGERPRES