Guvernul elveţian a evidenţiat în special importanţa acestui sistem de impozitare pentru încasările fiscale ale ţării, reamintind într-un comunicat că a plătit 668 de milioane de franci elveţieni (539 de milioane de euro) Confederaţiei, precum şi cantoanelor şi comunelor în 2010.

Consiliul Federal a adăugat că în 2012 au fost adoptate deja măsuri pentru a înăspri condiţiile de taxare pentru străini cu scopul de a îmbunătăţi felul în care este perceput acest sistem de către populaţia elveţiană.

"Consiliul Federal vede în această decizie un compromis între exigenţele privind echitatea şi cele care afectează atractivitatea pieţei financiare", subliniază guvernul în comunicat.

O iniţiativă intitulată ‘Stop privilegiilor fiscale pentru milionari (abolirea facilităţilor fiscale)!’ a fost depusă în septembrie 2012 de partidul ‘Stânga’, o mişcare politică ce se situează la stânga socialiştilor elveţieni.

Această iniţiativă este susţinută de Partidul Socialist, de Verzi şi de sindicatele elveţiene. În Elveţia, cetăţenii pot cere ca o propunere de lege să fie supusă unui referendum cu condiţia să fie strânse anterior cel puţin 100.000 de semnături în favoarea iniţiativei.

Peste 5.000 de persoane beneficiază de facilităţi fiscale în Elveţia. Anumite cantoane au abrogat totuşi acest sistem, în special Zurich şi Basel.
Sursa: Agerpres