Agenția Europeană pentru Medicamente (European Medicines Agency - EMA) ne avertizează că medicamentele care conțin pseudoefedrină pot cauza accidente vasculare cerebrale.
Medicamentele care conțin pseudoefedrină pot cauza accidente vasculare cerebrale
Agenția Europeană pentru Medicamente (European Medicines Agency – EMA) a anunțat vineri, 10 februarie 2023, că a început să analizeze medicamentele decongestionante pentru răceală și gripă care conțin pseudoefedrină, după ce au apărut rapoarte privind afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier la unii pacienți care au luat pastile ce conțin pseudoefedrină.
Potrivit EMA, preocupările sunt legate de riscul de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și de riscul de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS), ce afectează vasele de sânge din creier. PRES și RCVS pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore.
„Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord”, scrie pe site-ul oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (European Medicines Agency – EMA)
Potrivit sursei citate anterior, pseudoefedrina este un medicament care se utilizează singur sau în combinație cu alte pastile pentru a trata nasul înfundat din cauza răcelii, gripei sau alergiilor.
Ministrul Sănătății garantează că nu există o criză a medicamentelor în România
Fiind sezonul gripei, majoritatea oamenilor își fac griji că ne-am putea confrunta cu o criză a medicamentelor, însă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat recent că NU a existat şi nici nu există o criză a medicamentelor pe piaţa locală, ci a existat „mai degrabă o teamă” care a fost „mediatizată excesiv”.
„În acest moment nu există o criză a medicamentelor. A existat o perioadă scurtă o situaţie legată de antitermice şi antiinflamatorii. Noi am gestionat-o, cred, corect: am avut întâlniri imediat cu reprezentanţii farmaciştilor, dar mai ales cu producătorii şi cu distribuitorii acestor medicamente, ne-am asigurat că există cantităţile pe piaţă, că ele ajung atât în farmaciile cu circuit deschis şi să nu uităm spitale, pentru că şi spitalele sunt consumatoare de astfel de medicamente”, a spus ministrul Sănătății.