Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) vine cu noi precizări privind stocarea vaccinului produs de Pfizer. Mai exact, sursa citată recomandă păstrarea acestuia pentru o perioadă de 30 de zile la frigider.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis o recomandare de ultimă oră. Mai exact, potrivit Reuters, EMA recomandă extinderea la 31 de zile a perioadei de stocare la temperatura frigiderului pentru vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech.
De menționat este faptul că, până în prezent, vaccinul era stocat timp de cinzi zile. EMA mai precizează că prin această extindere a perioadei de stocare vor fi diminuate eforturile logistice pentru distribuirea acestui ser în statele UE.
Sursa citată mai precizează că schimbarea este valabilă numai pentru fiolele care nu au fost deschise. În același timp, EMA a mai adăugat că face această recomandare privind stocarea acestui ser la temperaturi de 2-8 grade Celsius în urma evaluării studiului furnizat de Pfizer şi BioNTech privind stabilitatea vaccinului.
Amintim faptul că, în luna februarie a acestui an, autorităţile sanitare americane au aprobat stocarea şi transportul acestui vaccin la temperatura standard a frigiderului (de 2-8 grade Celsius) pentru o perioadă de cel mult două săptămâni. Anterior, acest vaccin trebuia stocat în congelatoare speciale la temperaturi între -80 şi -60 de grade Celsius.
UE ia în calcul contractera a încă 1,8 miliarde doze de vaccin
Până în momentul de față, Uniunea Europeană a contractat 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech şi are în vederea contractarea a încă 1,8 miliarde de doze din acest vaccin. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, în cursul săptămânii trecute.
„Comisia tocmai a aprobat un contract pentru 900 de milioane de doze ferm (+ 900 de milioane de doze opţional) cu BioNTech şi Pfizer”, a anunţat într-un tweet Ursula von der Leyen. „Vor urma alte contracte şi alte tehnologii de vaccinuri”, a adăugat ea.
Potrivit acesteia, aceste noi livrări, prevăzute să aibă loc începând din acest an şi până în 2023, vor permite inclusiv adaptarea la noi tulpini de coronavirus, dar şi vaccinarea copiilor şi adolescenţilor.
„Vaccinarea avansează bine” în Europa, „acum pregătim noua etapă a răspunsului nostru” la pandemie, a explicat şefa executivului european.
În total, UE a primit în primul trimestru 67 de milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer şi aşteaptă 250 de milioane în cursul celui de-al doilea trimestru. Circa 280 de milioane de doze ar urma să ajungă în a doua jumătate a anului.
UE mizează în special pe vaccinuri de tip ARN mesager, cum sunt cele de la BioNTech/Pfizer şi de la compania americană Moderna, tehnologie considerată mai eficace împotriva variantelor „sud-africană” şi „braziliană” a noului tip de coronavirus.