Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) preconizează să se exprime săptămâna viitoare cu privire la siguranţa vaccinului împotriva COVID-19, Janssen (Johnson & Johnson), a cărui utilizare a fost suspendată în Statele Unite şi Africa de Sud din cauza formării unor cheaguri de sânge la pacienţi vaccinaţi cu acest vaccin, relatează AFP.
„EMA anchetează cu privire la toate cazurile semnalate şi va decide dacă este necesară o acţiune de reglementare”, a anunţat agenţia.
EMA „prevede în prezent să publice o recomandare săptămâna viitoare”, considerând în prezent că beneficiile vaccinării cu vaccinul Johnson & Johnson sunt mai importante decât riscurile.
„În timp ce examinarea este în curs, EMA este de părere că avantajele vaccinului (J&J) în prevenirea COVID-19 sunt mai importante decât riscurile efectelor secundare”, subliniază agenţia europeană de reglementare.
Vaccinul Johnson & Johnson (J&J) este autorizat în Uniunea Europeană (UE) sub numele Janssen, însă nu a fost administrat încă pe teritoriul Uniunii.
Ce consecințe ar putea avea suspendarea vaccinului Johnson & Johnson?
O eventuală suspendare a vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Johnson & Johnson ar putea să întârzie cu mai mult de două luni eforturile ce vizează vaccinarea majorităţii cetăţenilor din Uniunea Europeană, au anunţat miercuri reprezentanţii companiei Airfinity, specializată în analiză şi informaţii ştiinţifice, relatează Reuters.
„Dacă UE nu va putea să folosească vaccinul J&J pe termen nedefinit, acest fapt ar putea să împingă calendarul ce vizează vaccinarea a 75% din populaţia sa până în luna decembrie”, au declarat reprezentanţii acestei companii de analiză din Londra, în cel mai recent buletin al său de previziuni.
Fără vaccinul Johnson & Johnson, Uniunea Europeană va ajunge la procentul de 75% populaţie vaccinată – considerat un prag important pentru atingerea imunităţii colective – în data de 8 decembrie, au prezis specialiştii de la Airfinity. Prin comparaţie, data prognozată anterior pentru atingerea pragului de 75% era 30 septembrie.
În Statele Unite, absenţa vaccinului Johnson & Johnson din campania naţională de imunizare împotriva COVID-19 va împinge data de atingere a pragului de 75% populaţie vaccinată din 22 iulie până pe 17 septembrie.
Autorităţile federale americane din domeniul sănătăţii au recomandat marţi sistarea utilizării vaccinului Johnson & Johnson, după ce şase femei cu vârste sub 50 de ani au dezvoltat cazuri rare de cheaguri sangvine după inocularea lor cu acest ser, marcând astfel un nou obstacol apărut în calea eforturilor depuse pentru a opri pandemia de COVID-19.
Sursa foto: Johnson&Johnson