Numărul în continuare crescut al infectărilor cu COVID-19 a determinat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) să ia atitudine. Instituția a anunțat, miercuri, că vizează aprobarea în toamnă a unui vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech. Serul ţinteşte două sub-variante ale tulpinii Omicron cu răspândire rapidă.
Sub-variantele Omicron BA.4 şi BA.5 alimentează o creştere a cazurilor de COVID-19 în Europa şi Statele Unite, ceea ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare luna trecută că pandemia este ”este departe de a se fi terminat”.
Autoritatea de reglementare europeană a declarat că a lansat luni o examinare a unei versiuni adaptate a serului anti-COVID-19 de la Pfizer, care ţinteşte aceste două sub-variante mai transmisibile comparativ cu tulpinile anterioare.
Aprobare rapidă la toamnă pentru un nou vaccin
„EMA se aşteaptă să primească o cerere pentru vaccinul adaptat BA.4/5 dezvoltat de Pfizer/BioNTech, care va fi evaluată pentru o potenţială aprobare rapidă la toamnă”, a declarat un purtător de cuvânt al EMA într-un e-mail, notează AFP.
Aceasta ar trebui să vină „la puţin timp după” aprobarea aşteptată a altor două vaccinuri adaptate de Pfizer şi rivala sa Moderna, care ţintesc tulpina originală de COVID-19 şi sub-varianta anterioară BA.1 a Omicron, a precizat purtătorul de cuvânt.
Pfizer şi Moderna au depus cereri separate de aprobare pentru aceste vaccinuri la 22 iulie, potrivit purtătorului de cuvânt.
EMA a declarat anterior că primele seruri care vizează Omicron ar putea fi aprobate încă din septembrie.
UE a semnat un contract pentru achiziționarea unui nou vaccin anti-COVID
Trebuie spus că, la începutul acestei luni, autoritățile europene au informat că au semnat un contract pentru achiziționarea unui nou vaccin anti-COVID, dezvoltat de firma spaniolă Hipra. Mai exact, UE a semnat un contract pentru achiziționarea unui nou vaccin anti-COVID. Vor fi comandate până la 250 de milioane de doze.
În acest context, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a explicat că obiectivul este de a completa gama de vaccinuri disponibile pentru țările UE pentru „a asigura o pregătire maximă în apropierea lunilor de toamnă și iarnă”.
Serul așteaptă în momentul de față aprobarea autorității europene de reglementare. De asemenea, comisarul european pentru Sănătate a subliniat faptul că o creștere a imunizării va fi esențială.
„O creștere a vaccinării și a dozelor de rapel va fi esențială în lunile următoare”, a completat Stella Kyriakides.
Vaccinul, care este conceput ca o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de 16 ani sau mai mult, este descris ca fiind un „vaccin proteic recombinant bivalent”.