Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat joi că va actualiza informațiile despre vaccinul Novavax împotriva COVID-19. EMA ar vrea să adauge „o senzația neobișnuită la nivelul pielii” pe lista efectelor secundare.
Vaccinul Novavax împotriva COVID-19 a fost autorizat miercuri de autoritățile de reglementare din Statele Unite ale Americii, iar eticheta produsului avertizează cetățenii americani că acest vaccin nu trebuie administrat persoanelor cu antecedente de reacții alergice la oricare dintre componentele serului.
În ceea ce privește Europa, amintim faptul că, din decembrie 2021 și până acum, doar 250.000 de doze de vaccin Novavax au fost administrate în statele europene, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), relatează agenția de presă Reuters.
Despre Novavax
Novavax Inc. este o companie americană de biotehnologie. Sediul său se află în Gaithersburg (Maryland – țară componentă a Statelor Unite ale Americii). Novavax Inc dezvoltă vaccinuri pentru combaterea bolilor infecțioase grave. Înainte de anul 2020, oamenii de știință din această companiei au dezvoltat vaccinuri experimentale pentru gripă și virusul sincițial respirator (RSV), precum și pentru Ebola și alte boli infecțioase emergente.
Începând cu anul 2020, această companie și-a redirecționat eforturile pentru a se concentra pe dezvoltarea și aprobarea vaccinului său NVX-CoV2373 împotriva COVID-19.
Nuvaxovid este denumirea vaccinului său împotriva COVID-19. Acesta a fost aprobat în Uniunea Europeană la sfârșitul anului 2021 și în Canada în februarie 2022, fiind al cincilea vaccin împotriva COVID-19, după aprobarea Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen și AstraZeneca.
Despre Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA)
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a fost înființată în anul 1995. Are sediul central la Amsterdam (Țările de Jos). Ea protejează și promovează sănătatea oamenilor și a animalelor, evaluând și monitorizând medicamentele din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE).
Totodată, EMA autorizează și monitorizează medicamentele comercializate în Uniunea Europeană. De exemplu, o companie care dorește să introducă pe piață europeană un medicament, trebuie să solicite autorizația Comisiei Europene o singură dată. Autorizația îi va permite apoi să comercializeze medicamentul respectiv peste tot în UE și SEE. Având în vedere că procedura centralizată are un domeniu de aplicare ampluEN, cea mai mare parte a medicamentelor realmente inovatoare comercializate în Europa sunt autorizate de EMA, scrie pe website-ul oficial al Uniunii Europene.
Pentru a-și îndeplini atribuțiile, EMA:
- facilitează dezvoltarea de noi medicamente și accesul la acestea;
- evaluează cererile de autorizare a introducerii pe piață;
- monitorizează siguranța medicamentelor pe durata întregului lor ciclu de viață;
- furnizează informații pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății;