Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Uniunea Europeană a concluzionat că vaccinurile anti-COVID-19 cu ARN mesager nu provoacă absența menstruației, după ce un studiu realizat în Norvegia a sugerat probleme în cazul femeilor vaccinate cu astfel de ser.
Datele medicale disponibile sugerează că vaccinurile anti-COVID-19 care au la bază tehnologia ARN mesager nu cauzează absenţa menstruaţiei (amenoree), a anunţat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează Reuters.
Analiza a vizat vaccinurile produse de Moderna și de Pfizer-BioNTech
Această analiză a fost determinată de raportarea unor tulburări ale ciclului menstrual în cazul unor femei care au primit una sau două doze ale vaccinurilor anti-COVID-19 dezvoltate de compania Moderna şi de alianţa Pfizer-BioNTech.
Tulburările menstruale pot să apară din cauza unei game largi de motive, inclusiv a unor afecţiuni medicale preexistente, precum şi a stresului şi a oboselii. Autorităţile medicale au subliniat faptul că astfel de cazuri au fost raportate şi în urma unor infecţii COVID-19.
Amenoreea este definită ca o absenţă a ciclului menstrual timp de cel puţin 90 de zile.
De asemenea, EMA a anunţat că PRAC, comitetul său de evaluare a riscurilor de farmacovigilenţă, continuă să analizeze cauzele unor sângerări menstruale abundente după administrarea celor două vaccinuri.
Vineri, membrii PRAC au spus că au evaluat toate datele medicale disponibile despre riscurile posibile şi că au cerut producătorilor de vaccinuri să le transmită informaţii cumulative şi actualizate despre astfel de cazuri.
Studiul care a semnalat problemele a fost făcut în Norvegia
Raportări ale unor cicluri menstruale abundente – sângerări caracterizate printr-un volum şi/sau durate sporite, care afectează calitatea vieţii – au fost caracterizate ca un motiv potenţial de îngrijorare după ce un studiu realizat în Norvegia a sugerat o creştere a frecvenţei acestor cazuri în urma vaccinării.
Amintim că, studiul, publicat anul trecut de Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI), a întrebat aproape 6.000 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani despre ciclurile lor menstruale și tiparele de sângerare înainte și după vaccinare. Primele rezultate au arătat că 7,6% au raportat menstruații mai abundente înainte de prima vaccinare, care au crescut la 13,6% după; și 8,2% înainte de al doilea vaccin, care au crescut la 15,3% după a doua injecție.
Institutul norvegian a declarat atunci că femeile tinere care au avut sângerări menstruale abundente și persistente după ce au primit un vaccin COVID-19 ar putea fi nevoite să amâne administrarea unui alt vaccin până când cauza este investigată și simptomele au încetat.