Preşedintele în funcţie al Franţei, Emmanuel Macron, admite, într-una dintre ultimele intervenţii înaintea turului secund al scrutinului prezidenţial, că nu a reuşit să revoluţioneze „modul de exercitare a puterii prezidenţiale”, informează cotidianul Le Figaro.

„Am acordat interviuri politice pe durata întregului mandat, la fel ca predecesorii mei. Însă nu am revoluţionat modul de exercitare a puterii prezidenţiale”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului France Inter.

„Simt că există un decalaj între înnoirea politică pe care eu o reprezint şi clasicismul funcţiei prezidenţiale. Vreau să reformez în profunzime modul de exercitare a funcţiei prezidenţiale”, a subliniat Emmanuel Macron.

Preşedintele în exerciţiu Emmanuel Macron se va întâlni duminică, în turul doi al scrutinului prezidenţial, cu Marine Le Pen, un politician considerat de extremă-dreapta.

Emmanuel Macron, considerat învingător al dezbaterii televizate

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost considerat mai convingător decât candidata de extremă dreapta Marine Le Pen în dezbaterea televizată de miercuri seara, înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care va avea loc duminică, potrivit unui sondaj de opinie citat de Reuters.

Sondajul rapid realizat de Elabe pentru BFM TV a constatat că 59% dintre telespectatorii chestionaţi l-au considerat pe Emmanuel Macron mai convingător. În 2017, acelaşi institut de sondare a opiniei publice a constatat că 63% din cei chestionaţi l-au considerat mai convingător pe Macron.

Sondajele de opinie privind intenţiile de vot pentru alegerile din 24 aprilie estimează că Emmanuel Macron va ieşi câştigător cu aproximativ 55,5% din voturi. În 2017, Emmanuel Macron a învins-o pe Marine Le Pen cu 66,1% din voturi.

Liderii europeni, apel către francezi

Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz, premierul spaniol Pedro Sánchez şi cel portughez António Costa au semnat împreună un articol publicat joi în mai multe cotidiane europene, printre care Le Monde şi El Pais, în care le cer francezilor ca la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa să voteze ”candidatul democrat”, pentru că aceste alegeri sunt ”critice” şi trebuie apărate ”valorile europene”.

Fără să-i numească explicit pe cei doi candidaţi, Emmanuel Macron, un politician progresist şi proeuropean, şi Marine Le Pen, lideră a extremei drepte şi eurosceptică moderată, cei trei şefi de guvern au sugerat evident în apelul lor un vot în favoarea celui dintâi.

”Alegerea cu care se confruntă poporul francez este crucială pentru Franţa şi pentru fiecare dintre noi în Europa. Este alegerea între un candidat democrat care crede că Franţa este mai puternică într-o Uniune Europeană mai puternică şi autonomă, şi o candidată a extremei drepte, care se alătură deschis celor care atacă libertatea noastră şi democraţia noastră”, notează în articol Scholz, Sanchez şi Costa.