Potrivit unui raport al BERD, statele baltice, Norvegia, Polonia şi Ungaria sunt cele mai vulnerabile la efectele negative ale embargoului rusesc, în condiţiile în care exporturile de alimente au cea mai mare pondere în economiile lor. BERD susţine că exporturile de alimente ale acestor state spre Rusia sunt cuprinse între 0,13% din PIB în cazul Ungariei şi 2,72% din PIB în cazul Lituaniei. Conform cifrelor BERD, România va avea cel mai puţin de suferit de pe urma embargoului introdus de Rusia, în condiţiile în care exporturile de alimente spre Rusia au o pondere egală cu zero în PIB-ul României.
La începutul lunii trecute, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Pe lista ţărilor vizate se află şi 11 state în care BERD investeşte.
De asemenea, BERD susţine că limitarea exporturilor de alimente spre Rusia va conduce la scăderea preţurilor în UE, în condiţiile supraofertei de bunuri, iar amploarea efectelor va depinde de capacitatea pieţelor locale de a absorbi superoferta, precum şi de capacitatea exportatorilor de a găsi noi pieţe. BERD nu a oferit însă estimări cu privire la modul în care indicele preţurilor de consum din aceste ţări va fi afectat.
Potrivit celor mai recente date Eurostat, inflaţia în zona euro a coborât în luna august la 0,3%, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. Îngrijorată de perspectiva deflaţiei, Banca Centrală Europeană a redus săptămâna trecută dobânda de referinţă la un nou minim istoric de 0,05%. În plus, preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat că instituţia de la Frankfurt va începe să achiziţioneze obligaţiuni garantate cu active (ABS) şi obligaţiuni ipotecare, în luna octombrie, pentru a ajuta la deblocarea creditării în zona euro. Agerpres