Curtea Supremă din statul american Alabama a decis că embrionii conservaţi prin congelare sunt copii. Această hotărâre judecătorească, pronunţată vinerea trecută, a atras mai multe reacții din ambele părți.
Decizia din Alabama a atras mai multe reacții
Resolve, principala asociaţie americană dedicată tratării infertilităţii umane, susține că hotărârea ar putea avea „consecinţe devastatoare” pentru procedurile de fertilizare in vitro din statul situat în sudul SUA.
Decizia a venit în contextul în care Curtea Supremă a SUA a pus capăt în iunie 2022 garanţiei constituţionale a dreptului la avort. Acest lucru a determinat multe state, inclusiv Alabama, să restricţioneze sau să interzică avorturile, scrie AFP.
Din acel moment, apărarea avortului a devenit o temă cheie pentru democraţi, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie.
Trei cupluri au depus o plângere împotriva unei clinici care practică fecundarea in vitro
Sursa menționată amintește că la originea deciziei de vineri s-a aflat o plângere depusă de trei cupluri împotriva unei clinici care practică fecundarea in vitro.
Persoanele respective au invocat o lege din 1872 privind moartea minorilor din cauza neglijenţei.
Cele trei cupluri au depus o plângere după ce un alt pacient le-a distrus în mod accidental embrionii intrând într-un depozit.
Inițial, un tribunal a respins plângerea lor. Tribunalul a decis că embrionii nu pot fi descrişi ca fiind „persoane” sau „copii”.
Curtea Supremă a decis că legea se aplică tuturor copiilor nenăscuţi, fără limite
Totuși, Curtea Supremă din Alabama a decis, în schimb, că legea privind decesele infantile „se aplică tuturor copiilor nenăscuţi, fără limite”. Decizia a fost luată vineri, cu o majoritate de 7 judecători la 2, toţi republicani.
„Acest lucru este valabil pentru toţi copiii, născuţi sau nenăscuţi. Poporul din Alabama a declarat că politica acestui stat este aceea că viaţa umană nenăscută este sacră. Credem că fiecare fiinţă umană, din momentul concepţiei, este făcută după chipul lui Dumnezeu”, a scris judecătorul Jay Mitchell în textul deciziei.
ONG-ul Resolve susține că acest nou cadru legal ar putea face imposibile practici precum fertilizarea in vitro.
La rândul lor, Asociaţia medicilor din statul american Alabama au criticat decizia luată de Curtea Supremă.