Emigrarea este viitorul planetei

În momentul în care criza se va termina, cererea pentru mâna de lucru provenită din ale ţări va creşte enorm de mult. Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD) a solicitat de curând spargerea tuturor barierelor care împiedică fluxul de muncitori care vor să se angajeze în alte state. Oficialii PNUD sunt de părere că munca în străinătate este benefică pentru toţi actorii implicaţi: pentru statul din care provine angajatul, pentru că un angajat în străinătate î

În momentul în care criza se va termina, cererea pentru mâna de lucru provenită din ale ţări va creşte enorm de mult. Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD) a solicitat de curând spargerea tuturor barierelor care împiedică fluxul de muncitori care vor să se angajeze în alte state.

Oficialii PNUD sunt de părere că munca în străinătate este benefică pentru toţi actorii implicaţi: pentru statul din care provine angajatul, pentru că un angajat în străinătate înseamnă mai mulţi bani la buget; ţara de destinaţie pentru că în cele mai multe cazuri este vorba despre mână de lucru mai ieftină;  nu în ultimul rând pentru cel care se angajează, întrucât beneficiază o creştere a veniturilor şi perspective mai bune de educaţie pentru copii.

Acestea sunt o parte dintre concluziile Raportului mondial pentru dezvoltare umană ale PNUD, raport publicat la începutul acestei săptămâni.

Conform acestui raport, 30% dintre emigranţi se îndreaptă către o ţară dezvoltată din Europa sau către Statele Unite ale Americii, iar cei mai „vizibili” emigranţi sunt africanii deşi nu sunt cei mai numeroşi. Doar 3% dinte ei trăiesc în străinătate.

Raportul arată faptul că emigranţii nu afectează piaţa muncii din ţara de destinaţie, ci mai mult, dau un impuls activităţii economice şi fac mai eficiente investiţiile companiilor în care lucrează.

Deşi recomandă liberalizarea pieţei muncii şi desfiinţarea tuturor barierelor care împiedică munca în străinătate, PNUD recunoaşte că în final rămâne la aprecierea fiecarui stat în parte de a acţiona conform cu cerinţele propriei societăţi.

SURSA: PNUD

DETALII:
Pentru a descărca întreg raportul, click aici
Citeşte şi Pont pentru şomeri: s-a dat din nou startul angajărilor în Occident