‘Aşteptăm investiţii chinezeşti în energie, transporturi, mediu care vor consolida relaţiile noastre de prietenie şi colaborare extraordinare pe care le avem în momentul de faţă’, a spus şeful Guvernului.
El a subliniat că investiţia de la Afumaţi, în valoare de zeci de milioane de euro, constituie un model şi pentru alte proiecte chinezeşti în România.
Primul-ministru a felicitat şi autorităţile locale pentru că au manifestat deschidere faţă de investitorii chinezi şi a încurajat şi alte autorităţi locale din România să adopte această atitudine.
Potrivit şefului Executivului, acesta este cel mai bun moment pentru investitorii străini să vină în România, în condiţiile în care ţara noastră a redobândit recent din partea agenţiilor de rating internaţionale categoria ‘investment grade’.
El a spus totodată că se înregistrează o situaţie mult mai bună din punct de vedere financiar cu un deficit de 4,4% în 2011 şi o datorie publică de doar 30% din PIB, faţă de alte ţări din zonă, şi care pun economia noastră într-o poziţie mai de pregătire pentru impactul unui eventual nou val al crizei economice, spre deosebire de 2008 când a fost luată prin surprindere de prima fază a crizei.
Prezent la ceremonie, ambasadorul Republicii Populare Chineze, Liu Zengwen, a arătat că premierul Boc a dat un semnal important pentru deschiderea României faţă de investitorii chinezi. El şi-a exprimat convingerea că mult mai multe investiţii din ţara sa vor veni în România în perioada următoare.
Şeful Guvernului a primit din partea preşedintelui China Town Romania, Pan Jidong, o medalie de onoare pentru sprijinul acordat dezvoltării acestui proiect şi pentru faptul că este ‘adevăratul prieten din România al nostru, al poporului chinez’.
Premierul Emil Boc a participat în august 2010 la punerea pietrei de temelie a complexului China Town din Afumaţi, care se doreşte a fi extins în următorii ani şi să devină cel mai mare din Europa.
SURSA: Agerpres