După ce i-a felicitat pe cei au contribuit la finalizarea proiectului, Emil Boc a precizat că, în 2008, ministrul Iorgulescu a fost cel care a semnat contractul de împrumut, iar Theodor Paleologu era ministru al Culturii în 2009, când au fost demarate lucrările la această investiţie majoră pentru cultura română.
"Domnul ministru Kelemen Hunor a fost acela care – nu a fost vreo discuţie în Guvern despre investiţii – să nu fie mereu cu mâna ridicată şi să solicite în mod corect soluţii financiare pentru finalizarea acestui obiectiv", a spus şeful Executivului. "De fapt, finalizarea acestei lucrări este o victorie a lui -se poate- împotriva negativismului care domină din nefericire societatea românească", a adăugat premierul.
Primul-ministru a mai spus şi că suntem în prezenţa unei infrastructuri de talie internaţională, care face faţă oricărui standard european, "Este o invitaţie la lectură, la carte, nu doar pentru tineri, ci şi pentru orice om din orice generaţie, pentru că va găsi aici atât acces la internet sau la infrastructură ultramodernă, cât şi contactul autentic cu cartea, cu colecţiile de ziare sau cu literatura de specialitate de ultimă oră", a menţionat premierul.
El l-a asigurat pe ministrul Culturii de tot sprijinul Guvernului pentru a finaliza şi celelalte obiective de investiţii în domeniul Culturii, precum Teatrul Naţional, Opera Română sau Muzeul Ţăranului Român.
38 de miliarde de lei pentru investiţii în 2012
Emil Boc a mai informat că dacă în 2008 s-au cheltuit cu investiţiile 32 miliarde de lei, în bugetul pentru 2012 sunt prevăzute 38 de miliarde de lei, iar anul acesta va fi închis cu un buget de 36 de miliarde de lei.
Lucrările la noua bibliotecă au început în aprilie 2009 şi au fost finalizate la data de 30 noiembrie 2011. Valoarea investiţiei este de 104.839.121 euro fără TVA, suprafaţa totală desfăşurată a edificiului este de 112.000 metri pătraţi, iar cea utilă de 78.600 metri pătraţi.
BNR dispune de 16 săli mari de lectură în suprafaţă totală de 112.000 de metri pătraţi, de şase săli de conferinţă cu o suprafaţă de 800.000 de metri pătraţi, de spaţii multifuncţionale (săli de expoziţii, audiţii, proiecţii, librării, cafenele – de 15.000 metri pătraţi), de depozite de carte (în suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi), birouri (9.000 de metri pătraţi). Biblioteca mai dispune de aulă şi anexe, spaţii tehnice. Pe durata lucrărilor au fost create 1.000 de locuri de muncă, scrie Agerpres.