Emil Boc transmite un mesaj de avertisment către Guvern, cu privire la decizia acestuia de a renunța la facilitățile pentru IT-iști. Fostul premier susține că pe termen lung România va plăti pentru această hotărâre.
Emil Boc crede că facilitățile pentru IT-iști trebuie păstrate
Emil Boc a făcut declarații pentru la postul de radio Ziua Live în care vorbește despre noile măsuri anunțate de Guvern. Fostul premier crede că este o greșeală renunțarea la facilitățile pentru IT-iști.
Potrivit noii variante legislative, această categorie de angajați urmează să plătească impozit pe venit pentru salariile care depășesc 10.000 de lei brut.
Primarul din Cluj-Napoca avertizează că aceasta este o greșeală. El își argumentează poziția amintind „capacitatea acestui sector de a genera valoare adăugată”:
„Nu sunt mulțumit de conținutul actului în ceea ce privește eliminarea facilităților pentru IT. Este o greșeală, chiar dacă s-a îndulcit documentul și este un plafon până la care nu se elimină aceste facilități. Capacitatea acestui sector de a genera valoare adăugată pentru România nu ar trebui să fie afectată”, a spus Emil Boc la postul de radio Ziua Live.
Edilul a mai adăugat și că astfel de propuneri au mai fost făcute și în 2010. Politicianul susține acum că timpul i-a demonstrat că a avut dreptate să le refuze. El susține că România trebuie să încurajeze competitivitatea în domeniu:
„În 2010, când situația era mult mai gravă, aceeași propunere am avut-o și eu pe masă și nu am recurs la eliminarea facilităților și s-a dovedit că am avut dreptate. Nu putem fi competitivi cu Franța în agricultură, cu Germania în automotive, dar putem sta la masă prin sectorul de IT și inovare.
Acest sector este capabil să dea soluțiile pentru slujbele bine plătite ale viitorului și soluțiile pentru tranziția verde și digitală”, a completat edilul din Cluj-Napoca.
România merge împotriva curentului în acest caz
Emil Boc crede că prin această nouă lege, România merge împotriva curentului european.
„Suntem contra curentului. Europa apasă accelerația, noi apăsăm frâna (…) Sper sa se schimbe, pentru că altfel vom plăti pe termen lung”, a mai subliniat Emil Boc.
Politicianul discută despre proiectul de lege prin care se dorește schimbarea Codului fiscal. Astfel, angajații din domeniul construcțiilor, industria alimentară și sectorul agricol nu vor mai beneficia de excepția de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).
În noua formă a legii se precizează că scutirea se aplică pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei. Iată textul proiectului:
„Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), până la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, al ministrului muncii şi solidarității sociale, al ministrului educației și al ministrului finanțelor.
Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, obținute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.”, este prevederea din proiectul de lege discutată de Emil Boc.