Legea zonelor metropolitane este un pas înainte, dar nu suficient pentru o administraţie descentralizată, a declarat preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Emil Boc.

Legea, un pas înainte pentru o administrație descentralizată

„Legea zonelor metropolitane este un pas înainte necesar, dar nu suficient pentru a ajunge la ceea ce cu toţii ne dorim – o administraţie descentralizată, funcţională şi eficientă, după model european (…) Viziunea noastră în continuare, a AMR-ului, este următoarea – principiul subsidiarităţii, potrivit căruia decizia trebuie luată de autoritatea care e cea mai apropiată de de cetăţean, trebuie să devină religie în această ţară, aşa cum este în Europa. Doar cei de la nivel local cunosc cel mai bine problemele şi ei trebuie să aibă putere de decizie. Centrul trebuie să rămână cu puterea de legiferare”, a spus Emil Boc, miercuri, după Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

Potrivit acestuia, nicio alocare de sarcină pentru administraţia locală nu se poate realiza fără a furniza resursa financiară aferentă. „Am cerut compensarea acelor venituri pe care le pierdem în administraţia locală”, a precizat Emil Boc.

„Am vorbit despre capacitate administrativă. Avem în acelaşi timp, cu aceeaşi oameni, să ducem în încheiere exerciţiul financiar 2014-2020 până în 2023. Avem noul exerciţiu financiar 2021-2027, avem Planul Naţional de Rezilienţă până în 2026, avem programul Repower EU sau programul Just Transition Fund pentru cele şase judeţe. Avem programul (…) pentru sprijinul refugiaţilor ucraineni (…). Trebuie găsite soluţii administrative, astfel încât flexibilizarea procedurilor, dar în acelaşi timp soluţiile financiare aferente, să fie asigurate”, a spus Emil Boc.

El a punctat ca este foarte important ca românii care au plecat în străinătate să se poată întoarce şi nimeni să nu fie obligat să îşi părăsească ţara din motive economice.

România importă mai mult decât produce

În ceea ce priveşte agricultura, Emil Boc a declarat că România importă mai mult decât produce. „Aproape 60-70% din ceea ce se consumă este din import. (…) Avem şansa să utilizăm fondurile europene, bani inclusiv din alte structuri, pentru a face viabilă agricultura şi economia românească”, a menţionat preşedintele AMR.

În ceea ce priveşte fondurile europene, el a spus ca România are „o şansă unică” până în 2026, respectiv 2027, de avea aproape 70-80 de miliarde de euro.

„Pe acest domeniu să lucrăm toţi şi să tragem la aceeaşi căruţă (…), să fim cu toţi interesaţi ca banii să se implementeze în proiecte concrete, pentru că numai aşa şi România îşi va diminua decalajele de dezvoltare faţă de Uniunea Europeană”, a adăugat Emil Boc.