Declanșarea unui război în Ucraina este foarte probabilă, spune fostul premier al României, Emil Boc. Totuși, România „a făcut ceva foarte bine în acești 30 de ani de la Revoluție”, în contextul în care ne aflăm „la 300-400 de km de front”.
Declanșarea războiului în Ucraina, o probabilitate îngrijorătoare! Cum va fi afectate România? Un fost premier avertizează
În acest context, fostul premier al României a subliniat că ambiția Rusiei de a-și reface dominația „imperială” nu s-a oprit niciodată.
„Din fericire România a făcut ceva foarte bine în acești 30 de ani de la Revoluție: că și-a asigurat cele mai înalte grade de securitate și siguranță pe care le-am avut în întreaga noastră istorie. Suntem la 300-400 de km de front și putem să dormim liniștiți.
România nu va avea probleme datorită conflictului. Eu cred că se va întâmpla în Ucraina. Din punctul meu de vedere e o chestiune doar de timp, nu dacă. Forma în care se va manifesta nu o știu, dar cu siguranță o să fie: să dea Dumnezeu să greșesc și să nu am dreptate! Analiza mea preliminară spune că, din nefericire, o să avem o intervenție militară în Ucraina.
Mi-aș dori să nu fie, pentru ce înseamnă stabilitatea în aria noastră. Nu-mi doresc să fim țară de graniță cu o țară de război, dar cunoscând și istorie (…) doar dacă se întâmplă ceva miraculos se mai poate opri criza actuală să nu devină una militară. De ce amploare nu pot să vă spun.
Nu îmi dau seama încă. Și istoric dacă m-am uitat Ucraina a fost divizată între Occident și Orient. Partea estică a fost totdeauna cu Rusia, partea vestică a fost pro-Occidental, și ca evoluție istorică partea vestică a aparținut lumii occidentale. Acel conflict se menține în continuare, deci nu este stins.
Ambiția Rusiei de a-și reface dominația imperială, că a fost Uniunea Sovietică sau altceva, nu s-a oprit, după părerea mea. Totul este ca noi să avem înțelepciunea să găsim acele mijloace prin care impactul regional să fie cât mai mic cu putință și să facem tot ce ne stă în putință să prevenim acest conflict. După părerea mea trebuie făcut tot ce este posibil”, a declarat Emil Boc la Ziua de Cluj Live.
Bogdan Aurescu l-a pus la punct pe ambasadorul Valery Kuzmin
Amintim că ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, pentru că acesta a lansat mesaje rău voitoare la adresa țării noastre. Este vorba despre lansarea unor mesaje false și rău voitoare, motiv pentru care i-am răspuns adecvat. Ambasadorului Federației Ruse i s-a repetat poziția Romaniei de când s-a amplasat baza Deveselu. Anume că acest scut este defensiv, nu ofensiv, și nu este îndreptat împotriva Rusiei.
Având în vedere gravitatea declarațiilor publice, a trebuie să corectăm ceea ce a spus oficialul rus. A luat notă de ce i-am menționat, mai departe nu cred că trebuie să comentăm”, a declarat Bogdan Aurescu, la Realitatea Plus.
Valery Kuzmin a transmis că Tezaurul României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial nu se află pe agenda discuțiilor Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale.