Premierul Emil Boc a lamurit problema drepturilor de autor, care a reintrat in actualitate in ultimele zile, anuntand ca acestea nu vor fi eliminate.

„Nu vom modifica legislatia cu privire la drepturile de autor. Sunt dezamagit ca se pun in carca guvernului idei si propuneri care apartin patronatelor sau sindicatelor”, a declarat Emil Boc.

Ieri, unii lideri sindiacali au avansat ideea ca, incepand de luna viitoare, Executivul va elimina drepturile de autor.

Aceasta tema a mai fost adusa in discutie si in urma cu trei luni.

La acea data, premierul Emil Boc declara: „A fost o discutie, impreuna cu sindicatele si patronatele, pe aceasta tema. Urmeaza sa facem o analiza, la nivelul Guvernului. O vom rediscuta cu patronatele si sindicatele si vom vedea pe ce solutie vom ajunge. Deocamdata a fost ridicata tema, dar nu a fost luata nici o decizie, urmand sa se faca o analiza in acest sens”.

Potrivit ultimelor date, in momentul de fata sunt aproximativ 300.000 de persoane care isi incaseaza veniturile, total sau partial, pe drepturi de autor.

Pe de alta parte, exista puncte de vedere potrivit carora drepturile de autor reprezinta una dintre metodele la limita legii folosite de catre patroni, in special in presa, in contextul in care pentru veniturile incasate ca drepturi de autor nu se platesc chiar toate taxele pe care le plateste un angajat cu carte de munca.