"România are o relaţie privilegiată cu Germania. (…) În plan politic şi economic, Germania este un model de urmat, este primul partener comercial al României şi vreau să asigur încă o dată partenerii noştri de soliditatea şi determinarea României de a continua investiţiile germane în România şi de a le susţine prin toate mijloacele posibile. Nu în ultimul rând, Germania este un partener corect al României în UE, un partener pe care am putut conta, putem conta şi care întotdeauna şi-a respectat cuvântul dat", a spus premierul Emil Boc, la recepţia de la Ambasada RF Germania.
El a amintit că, în 1989, Căderea Zidului Berlinului a deschis practic drumul poporului român spre democraţie, libertate şi demnitate, iar românii nu vor uita acel moment, ultimul care a dat, probabil, imboldul necesar eliberării de comunism.
"În relaţiile noastre, mai avem un avantaj fundamental: minoritatea germană din România, care a constituit şi va constitui o punte de legătură între naţiunile noastre şi, de asemenea, îi asigur pe partenerii noştri de determinarea Guvernului României de a prezerva tradiţiile şi potenţialul cultural pe care această comunitate îl are acum şi în viitor", a adăugat premierul Boc.
La rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a evidenţiat că, în această perioadă de criză pe bătrânul continent şi în lume, proiectul european trebuie susţinut, pentru că reprezintă cel mai important şi generos proiect al continentului, vital pentru toate statele membre în brutala competiţie a globalizării. Motorul economic şi politic principal al UE reprezentat de Germania trebuie să servească drept model şi pentru ţările de la periferia europeană, a spus el.
"Un singur lucru este cert, ca lecţie a acestei crize: că naţiunile care au o bază industrială de manufacturare puternică, naţiunile care au o bază de educaţie puternică, naţiunile care au un contract social onest şi echitabil între păturile societăţii, naţiunile care nu trăiesc din speculaţii financiare şi din rentă sunt modele de ţări care traversează cu bine perioadele bune şi mai puţin bune pentru că au o forţă şi o dinamică deosebită. Germania este un prototip de astfel de stat", a afirmat preşedintele Senatului.
El a subliniat că trebuie înţeles de către factorii de răspundere români că pentru ţara noastră ‘modelul actual de dezvoltare şi de model economic nu mai poate continua’. ‘Şi vă invit ca împreună să facem un parteneriat pentru reindustrializarea României, pentru retehnologizarea României şi pentru punerea în valoare a ceea ce reprezintă talentul şi creativitatea acestei naţiuni. (…) Avem nevoie de Germania în acest parteneriat de reindustrializare şi retehnologizare a naţiunii române’, a evidenţiat Mircea Geoană.
De asemenea, ambasadorul german Andreas von Mettenheim a arătat că Europa se confruntă în prezent cu ‘o perioadă de foc’. ‘În aceste vremuri, e nevoie de parteneri adevăraţi. Pe economia germană te poţi baza, la fel ca şi pe politica germană. (…) Noi ne simţim profund legaţi România, partenerul nostru în UE şi NATO. Ne bazăm pe vocea Guvernului României în problemele globale importante, cât şi în cele naţionale, cum ar fi să existe mai puţină birocraţie şi mai multă transparenţă’, a spus ambasadorul Andreas von Mettenheim.
La recepţia organizată la reşedinţa ambasadorului german au mai fost prezenţi prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, preşedintele Comisiei de Apărare a Bundestagului, dna dr. Susanne Kastner, aflaţi ambii în vizită la Bucureşti în aceste zile, precum şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, alţi oficiali români, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, ai mediului academic şi cultural, personalităţi ale vieţii publice.
Sursa: Agerpres