‘Guvernul român a prezentat premierului chinez cinci proiecte importante’, a declarat Boc agenţiei Xinhua, într-un interviu după discuţiile oficiale avute cu omologul său chinez, Wen Jiabao, luni după-amiază.

‘China este invitată să investească în România în infrastructură, energie, transport şi agricultură’, a afirmat el, adăugând că fiecare dintre proiecte ‘este în valoare de peste un miliard de euro’.

‘Şi ne bucurăm să vedem că premierul chinez este interesat în dezvoltarea unei astfel de colaborări’, a salutat Emil Boc.

La rândul său, Wen a promis să extindă investiţiile chineze în infrastructură în România pentru a întări legăturile economice dintre cele două ţări.

‘Guvernul chinez este pozitiv asupra promovării finanţării, contractelor şi cooperării tehnologice cu România în construcţia infrastructurii’, a declarat Wen în timpul convorbirilor sale cu Boc.

România este o destinaţie majoră a investiţiilor chineze în Europa Centrală şi de Est, iar schimburile comerciale bilaterale au fost de 3,76 miliarde de dolari în 2010.

În timpul interviului, Emil Boc a mai declarat că cele două ţări ar trebui să profite de legăturile lor politice solide pentru a extinde cooperarea economică.

Boc a utilizat termenii ‘prietenie’ şi ‘respect’ pentru a descrie relaţiile bilaterale dintre China şi România, spunând că cele două ţări ar trebui să se folosească de un astfel de avantaj în cooperare pentru a implementa proiecte ‘în această lume a concurenţei şi în această eră a globalizării’, notează Xinhua.

Cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice la 5 octombrie 1949, la doar patru zile după fondarea Republicii Populare Chineze, aminteşte Xinhua.

‘Avem o relaţie de la inimă la inimă, nu doar o relaţie tactică, între China şi România’, a notat Emil Boc.

Vorbind despre experienţa României pentru a contracara criza financiară mondială, Boc a spus că ‘nu poţi consuma mai mult decât produci’.

El consideră că mai mulţi bani ar trebui utilizaţi pentru investiţii, mai degrabă decât în consum, mai ales într-un moment de criză, întrucât investiţiile pot crea mai multe locuri de muncă şi ar fi în beneficiul populaţiei.

Boc a mai afirmat că România a reuşit să îşi repună economia pe drumul cel bun cu o serie de măsuri, inclusiv reducerea cheltuielilor publice pentru a economisi bani pentru investiţii.

Potrivit calculelor premierului român, PIB-ul României va creşte cu 1,5 la sută în acest an şi cu 3,5 la 4 la sută în 2012, în contrast cu -7 la sută în 2009.

‘În acest moment, România este mai bine pregătită decât în 2008, în cazul unui nou val de criză economică’, a remarcat Emil Boc.

Primul ministru român a subliniat că mediul macroeconomic este sănătos pentru investiţii străine întrucât deficitul bugetar al ţării şi datoria publică sunt bine ţinute sub control, în special în comparaţie cu alţi membri ai Uniunii Europene.

Rata unică de impozitare din România şi costul redus al forţei de muncă pot de asemenea ajuta la atragerea investiţiilor străine, a mai indicat Emil Boc.

O lege de parteneriat public-privat adoptată anul trecut, ce permite investiţii străine în România, a creat pentru ţară noi oportunităţi de a dezvolta proiecte mari de infrastructură, a încheiat primul ministru român.

SURSA: Agerpres