Premierul Emil Boc consideră că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind proiectul revizuirii Constituţiei propus de preşedintele Traian Băsescu reprezintă doar o bătălie pierdută, nu un război.
El a calificat drept ‘ciudată’ decizia CCR şi spune că nu înţelege ‘dubla măsură’ folosită de judecători, acum, pe de o parte, şi în 2003, pe de altă parte.
”Curtea Constituţională a spus că nu se poate restrânge imunitatea parlamentară. Este puţin discutabilă şi ciudată această decizie a CCR. (…) La ce mă refer: în 2003, când s-a revizuit Constituţia, şi atunci s-a restrâns imunitatea parlamentară. Până în 2003, nimeni nu putea fi trimis în judecată fără să se ridice imunitatea parlamentară cu majoritate de 2/3 din fiecare cameră a Parlamentului. În 2003 s-a restrâns imunitatea parlamentară şi s-a spus că parlamentarul poate să fie trimis în judecată fără să fie nevoie de încuviinţarea din partea camerei, dar nu poate fi reţinut, arestat şi percheziţionat. Deci s-a restrâns imunitatea parlamentară. Acum vine CCR şi spune că nu se poate restrânge pentru că este afectat un drept, o garanţie. Dar în 2003 nu s-a făcut exact acelaşi lucru? (…) De aceea nu înţeleg dubla unitate de măsură: în 2003 s-a putut restrânge imunitatea, acum nu se mai poate restrânge”, a declarat Emil Boc la o dezbatere organizată sâmbătă la Cluj pe tema revizuirii Constituţiei.
El a mai spus că în continuare trebuie să se găsească o formulă în Parlament ‘care să vină pe linia aşteptării oamenilor’.
Într-o declaraţie de presă susţinută după dezbaterea la care a participat, şeful Executivului a afirmat că în lupta cu averile dobândite ilegal, prin decizia CCR, s-a pierdut doar o bătălie.
”Deciziile CCR se respectă, ele trebuie să fie puse în aplicare pentru că sunt general obligatorii şi produc efecte pentru viitor. În consecinţă, Parlamentul va trebui să ţină cont de decizia CCR în analiza textelor constituţionale. Eu spun doar că în Parlament, ţinând cont de decizia CCR, unele texte pot fi amenajate astfel încât să răspundă obiectivului de a putea confisca averile dobândire ilicit şi ca actele de corupţie să nu mai fie sursă pentru procurarea marilor averi. Acest lucru cred că trebuie făcut şi că niciun principiu din Constituţie nu poate apăra averile dobândite ilegal sau care se construiesc pe bază de fraudă. De aceea, am spus că s-a pierdut o bătălie, dar nu şi războiul cu averile ilicite”, a subliniat premierul.
Judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că există elemente de neconstituţionalitate în proiectul de revizuire a Constituţiei iniţiat de către preşedintele Traian Băsescu. Plenul Curţii Constituţionale, reunit în şedinţă joi şi vineri, a dezbătut proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României, transmis de şeful statului.
Potrivit CCR, Curtea a constatat că proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei a fost iniţiat cu respectarea prevederilor constituţionale. Totodată, Curtea a remarcat că ‘eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constituţie, potrivit căreia ‘Caracterul licit al dobândirii se prezumă’ este neconstituţională, deoarece are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie’.
Curtea Constituţională a mai constatat ‘că modificarea alin.(2) şi abrogarea alin.(3) ale art.72 din Constituţie sunt neconstituţionale, deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupă o demnitate publică, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie’.
De asemenea, Curtea a stabilit că ‘abrogarea alin.(2) şi modificarea alin.(3) ale art.109 din Constituţie sunt neconstituţionale, deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupă o demnitate publică, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie’.
Potrivit CCR, ‘modificarea alin.(6) al art.126 din Constituţie, în sensul introducerii sintagmei ‘precum şi a celor care privesc politicile financiare şi bugetare ale Guvernului, în condiţiile legii contenciosului administrativ’ este neconstituţională, deoarece are ca efect suprimarea liberului acces la justiţie, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie’.
Nu în ultimul rând, Curtea Constituţională a constatat că ‘modificările alin.(2) lit.a) şi b) şi alin.(3) ale art.133 sunt neconstituţionale, deoarece au ca efect încălcarea independenţei justiţiei, în contradicţie cu dispoziţiile art.152 alin.(1) din Constituţie’.
Toate aceste decizii au fost luate cu majoritate de voturi.
SURSA: Agerpres