Primarul Emil Boc a vorbit despre toate aceste schimbări în cadrul evenimentului ”Zilele Europene de Cercetare și Inovare 2021”, unde a participat și Mariya Gabriel, comisarul UE pentru inovare, cercetare, cultură, educație, tineret și sport.

Astfel, edilul dn Cluj a declarat că unul dintre scopurile orașulu pe care îl conduce este ”crearea și modernizarea a peste 190 ha de spații verzi”.

Ma exact, printre obiectivele pe care Clujul le urmărșete pentru a putea atinge rigorile Uniunii Europene se numără crearea și modernizarea a peste 190 ha de spații verzi, dar și crarea unei flote de transport comun ”verde”, până în anul 2026.

Totodată, potrivit edilului Clujul își propune să devină un oraș neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon și de asemenea, să se dezvolte după modelul Estoniei, printr-o administrație digitală eficientă.

Emil Boc mai precizează că un alt obiectiv al Clujului îl reprezintă adaptarea și includerea politicilor de incluziune după modelul „eco not ego”.

Edilul a mai subliniat faptul că ”Europa trebuie să reprezinte pentru fiecare dintre noi un loc verde, digital, rezilient și inclusiv, în care să ne simțim ca acasă”.

Plopii din Cluj, tăiați pentru ridicarea unui bloc

De menționat este faptul că, deși edilul Clujului are în plan mai multe obiective pentru a atinge regulile Uniunii Europene, în tot acest timp, zona Plopilor – Rozelor este amenințată de dezvoltatorii imobiliari.

Mai exact, un bloc de 10 etaje este ridicat în zonă, iar plopii sunt tăiați pentru a face loc clădirii. Întrebat despre această situație, Emil Boc nu a comentat nimic legat de acest subiect.

De cealaltă parte, comisarul șef al Gărzii de Mediu Cluj este Viorel Pleșa (PNL), a declarat pentru Știti de Cluj că nu are personal pentru a-l trimite, deoarece instituția se ocupă numai de accidentele de mediu.

”Noi nu avem oameni să trimitem pentru că ne ocupăm de lucruri mai grave. Acolo trebuie să meargă inspectorii de mediu de la Primăria Cluj-Napoca. I-am spus doamnei care a sunat să se reclame, faptul că trebuie să sune la Primărie.

Pentru acele tăieri trebuie să fie autorizație de la Primăria Cluj-Napoca, dacă este domeniul privat. Dară este unul public, trebuie autorizație de tăiere și de la Agenția de Protecție a Mediului Cluj”, a declarat Pleșa.