Agricultura în România a cunoscut o dezvoltare și pentru că suntem membrii UE și primim subvenții. E o sumă consistentă care e plătită de stat anual, este de părere Emil Dumitru, președintele Pro Agro, preyent la conferința Capital.
Acesta a atras atenția asupra unei probeleme importante ale Agricuturii, respectivlipsa de fiscalizare, care oprește micii producători să se dezvolte. ”Însă ne aflăm într-un paradox tipic românesc, avem circa 80 de mii de cereri anual de plată, însă doar 70 demii sunt înregistrați fiscal. E absolut necesar ca satul românesc să aibă viitor”, a explicat Emil Dumitru. Potrivit acestuia, se pune prea mare accent pe soluțiile de finanțare pentru Agricultură și se vorbește prea puțin despre relația cu partenerii pe lanț. ”Și cred că asta le lipsește producătorilor- predictibilitate contractuală cu rețelele de comercializare”, a explicat acesta.
În ceea ce privește competitivitatea la nivel european, acesta atrage atenția că sunt țări europene care nu respectă regulile și acordă ajutoare de stat Agriculturii, iar Comisia Europeană închide ochii. ”SUnt țări UE care au devenit competitive dar care finanțează agricultura dincolo de mecanismele europene”, a spus acesta.De asemenea, unele decizii UE defavorizează România, la nivel de competitivitate. ”Europa dintr-un exces de zel, face acord de liber schimb cu Ucraina, pentru import de porumb, în condițiile în care România trebuie să respecte regulile de mediu ale UE, însă Ucraina nu. E concurență neloială. Comisia Europeană intervine brutal în piața unică și permite să vină dinafara spațiului comunitar materie primă”, a explicat acesta.