UPDATE

Într-o declarație recentă făcută la Constanța, prim-ministrul Marcel Ciolacu a abordat subiectul schimbării ministrului de externe, Emil Hurezeanu, clarificând intențiile sale în privința acestui demers. Ciolacu a subliniat că nu există o nemulțumire specifică legată de activitatea lui Hurezeanu, pe care l-a descris ca fiind un diplomat de excepție, cu o reputație solidă pe plan european. De asemenea, premierul a exprimat convingerea că Hurezeanu ar fi extrem de apreciat la nivel european.

Totuși, prim-ministrul a menționat necesitatea unei reevaluări a colaborării internaționale a României, în contextul noii administrații a SUA. În acest sens, Ciolacu a declarat că va discuta cu președintele interimar Ilie Bolojan despre viitorul Ministerului de Externe, subliniind că nu dorește ca speculațiile legate de o schimbare a acestui portofoliu să fie interpretate eronat.

„Nu mă nemulțumește ceva anume. Domnul Hurezeanu este un diplomat de excepție, sutnferm convins că pentru Europa ar fi foarte căutat.

Este normal să regândim coleborarea și de a veni în întâmpinarea noii administrații a SUA. Se va discuta cu domnul președinte interimar Ilie Bolojan. Nu aș vrea să rămânem cu această știre nu tocmai adevărată, că nu e un ministru de externe. Este nevoie de o altă dinamică în relația cu SUA. Eu nu demit pe nimeni, voi discuta cu președintele interimar”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Creșterea criticilor la adresa diplomatului Emil Hurezeanu

Recent, decizia oficială a Statelor Unite de a amâna aderarea României la Programul Visa Waiver a stârnit un val de reacții din partea liderilor politici români.

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat nemulțumirea față de ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, afirmând că, deși îl respectă pe acesta pentru experiența sa diplomatică, consideră că abordările acestuia sunt „de modă veche”.

Premierul a lăsat să se înțeleagă că există posibilitatea unei schimbări de abordare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în special în ceea ce privește comunicarea cu Statele Unite.

Emil Hurezeanu
SURSA FOTO: Facebook, Ministerul Afacerilor Externe

Critici din interiorul coaliției

Reacțiile din interiorul coaliției nu au întârziat să apară. Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, a declarat că este posibil ca atitudinea ministrului să fie discutată în cadrul coaliției, subliniind necesitatea unei „alte abordări” în diplomația românească. El a menționat că, deși are un respect deosebit pentru Hurezeanu, consideră că acesta nu a reușit să țină pasul cu dinamica relațiilor internaționale actuale, în special în contextul relațiilor cu administrația Trump.

„Eu am un respect deosebit pentru domnul Hurezeanu, dar, în acelaşi timp, cred că în ultima perioadă nu prea a ţinut pasul cu această nouă dinamică a relaţiilor internaţionale. Şi aşa văd că nu prea găsim relaţii cu administraţia Trump, cu Statele Unite”, a spus Csoma.

Întrebat despre un posibil impact asupra poziției lui Hurezeanu în coaliția guvernamentală, Botond a lăsat loc speculațiilor, menționând că acest mesaj al Statelor Unite privind suspendarea Programului Visa Waiver ar putea aduce modificări semnificative în guvern.

Liberalii caută un înlocuitor

În acest context, surse din Antena 3 CNN sugerează că o decizie privind soarta ministrului de Externe ar putea fi luată până la sfârșitul săptămânii.

În spatele culiselor, liberalii sunt deja în căutarea unui înlocuitor pentru Hurezeanu, având în vedere legăturile sale cu zona republicană din Statele Unite. Două nume vehiculate pentru această funcție sunt Ben Oni Ardelean și Robert Sighiartău, amândoi fiind considerați persoane capabile să întărească relațiile cu administrația americană.

Opoziția cere schimbări la vârful diplomației

Schimbarea ministrului de Externe a fost cerută și de opoziție. Ionuț Moșteanu, liderul USR, a criticat dur gestionarea relațiilor cu Statele Unite, acuzându-l pe Hurezeanu de lipsă de reacție în fața unor crize diplomatice majore și subliniind că amânarea aderării României la Visa Waiver este o „nedreptate” pentru milioane de români care așteptau această oportunitate de peste două decenii.

„A mai auzit cineva de Emil Hurezeanu? După scandalul de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, după ce a minţit în legătură cu fraţii Tate, s-a făcut linişte. Decizia de astăzi de amânare a intrării României în programul Visa Waiver este nedreaptă. Milioane de români aşteptau să poată călători, în sfârşit, după peste două decenii de speranţe şi eforturi diplomatice, fără vize în SUA. Şi nu se va putea nici acum”, a scris liderul USR Ionuț Moşteanu, marţi, pe Facebook.

Pe fondul acestui climat tensionat, critici din opoziție au cerut o schimbare de leadership, sugerând că România are nevoie de miniștri și premieri care să înțeleagă realitățile internaționale și să acționeze în consecință. Aceștia au subliniat că este timpul ca liderii politici să își asume responsabilitatea și să fie mai curajoși în fața provocărilor diplomatice.

„România are nevoie de lideri care să înţeleagă lumea în care trăim. De miniştri şi prim-miniştri respectaţi, nu de leneşi. Nu de miniştri care tac şi premieri care se prefac că nu e treaba lor. Aveţi mai mult curaj. Dacă nu puteţi, faceţi un pas înapoi”, a mai scris liderul USR.