'Conform 'Institutului Internaţional Financiar' (IIF), economia emirateză va susţine o creştere economică moderată în 2016, în ciuda tuturor turbulenţelor economice puternice cauzate de criza prelungită a preţului petrolului. Se aşteaptă o creştere estimată la 3% în 2016 datorită unor contribuţii mai reduse din partea sectorului hidrocarburilor. Sectoarele non-petroliere vor avea o creştere relativ puternică de 3,3%', informează Ţintean.

Potrivit acestuia, guvernul emiratez a luat mai multe măsuri destul de agresive pentru a proteja soldurile fiscale de scăderea preţului la petrol.

'În 2015, emiratele Dubai, Abu Dhabi şi Sharjah au redus cheltuielile publice consolidate cu 10%, comparativ cu o creştere medie anuală a acestora de 9,5% din 2001 până în 2014 şi au în vedere şi alte reduceri în acest an. Proiectele cu prioritate redusă au fost anulate, subvenţiile la energie au fost reduse precum şi cheltuielile cu salariile, astfel toate aceste măsuri şi mobilizarea veniturilor din activităţile non-petroliere au reduse riscurile de colaps fiscal al Emiratelor Arabe Unite. Totuşi scăderea veniturilor din petrol au avut o influenţă destul de puternică asupra Emiratelor, în special în Abu Dhabi. Soldul fiscal a trecut de la un excedent de 5% din PIB în 2014, la un deficit de 4% în 2015 şi se aşteaptă ca în 2016 deficitul să fie de 7% din PIB, în ipoteza unui preţ mediu de 40 dolari al barilului de petrol', menţionează sursa citată.

De asemenea, mai spune că până în prezent cea mai mare parte a deficitului bugetar a fost finanţat prin sistemul bancar intern.

'Se anunţă unele măsuri suplimentare pentru consolidarea poziţiei fiscale, în cazul în care preţul la petrol rămâne scăzut şi în 2016, inclusiv reducerea treptată a beneficiilor sociale, introducerea TVA la începutul anului 2018, extinderea impozitului pe profit şi privatizarea unor active din sectorul public', mai spune Titus Ţintean.

 

agerpres