România se conectează la America prin intermediul diasporei
România își ajustează strategia diplomatică pentru a răspunde provocărilor contemporane. Un aspect esențial al acestei abordări este utilizarea diasporei ca resursă în consolidarea legăturilor cu statele din afacerea internațională.
Recent, în cadrul unei declarații publice, premierul Marcel Ciolacu a explicat o nouă direcție în politica externă a României, subliniind importanța relațiilor cu Statele Unite și rolul crucial pe care diaspora românească îl joacă în acest context.
Într-o întâlnire cu presa, Marcel Ciolacu a discutat despre relația „strategică” dintre România și Statele Unite, menționând că, deși există un parteneriat instituțional solid, este necesar să se adopte o „nouă abordare” în dialogul bilateral.
Acesta a criticat viziunea anterioară care încerca să împartă România între cele două mari puteri, considerând-o o „aberație” și subliniind importanța unei viziuni unitare.
”Cred că e vina mea. Dar mă bucur mult că mi-aţi pus această întrebare. În primul rând, ce să îmbunătăţim? Există o relaţie instituţională între statul român şi statul american. Avem un Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii. A fost o perioadă în care cineva a vrut să ne împartă, România să ţină cu Europa, ba să ţină cu America. O aberaţie.
România este în Europa, nu are cum să ţină cu Europa fiind în Europa. E în Uniunea Europeană, nu are cum să nu ţină cu casa ei. Dar, totodată, securitatea României se bazează în primul şi în primul rând pe Parteneriatul Strategic cu Statele Unite.
Vedem o altă abordare a administraţiei Trump cu toţii, câteodată ne mai şi minunăm, şi dumneavoastră, şi noi, oamenii politici, de anumite declaraţii, de anumite abordări. De exemplu, administraţia Trump are un trimis special în relaţia cu Marea Britanie. Nu credeţi că Statele Unite nu are ambasador în Marea Britanie. Are ambasador”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Diaspora românească este foarte influentă în mediul din SUA
În ceea ce privește noile direcții de acțiune, Marcel Ciolacu a subliniat implicarea diasporei românești în politica americană, în special în mediul politic și de afaceri.
”Eu nu am ales pe nimeni în mod special. Eu am spus că este nevoie de o nouă abordare. Eu nu l-am criticat nici pe ministrul de Externe. Am spus că e un diplomat de excepţie, dar foarte adaptat relaţiilor din zona Uniunii Europene şi a Europei în primul rând.
Şi atunci, ştiţi activitatea domnului ambasador din Statele Unite, de altfel luminoasă şi atunci, cum era şi normal, într-un dialog avut şi cu preşedintele interimar al României, am deschis o nouă abordare, aceea de a apela la diaspora românească. Diaspora românească este foarte influentă şi foarte activă în mediul din Statele Unite, atât de business, cât şi în mediul politic. Mai mult, diaspora românească întotdeauna a avut o înclinație cumva către Partidul Republican”, a precizat premierul.
Premierul a adus în discuție colaborările recente cu figuri din cercurile politice ale republicanilor americani, menționând inițiativele care vizează promovarea imaginii României în rândul americanilor, în mod special prin intermediul unor evenimente precum cele organizate la Mar-a-Lago.
”Ştiţi politica americană în care fac anumite întâlniri, party, dar cu ştaif, unde se strâng anumite sume pentru zona socială, pentru zona politică, unde români născuţi în România sau în Statele Unite, cetăţeni români, cu dublă cetăţenie şi americană şi română, participă foarte des, mai ales la Mar-a-Lago, unde sunt foarte mulţi români, de fiecare dată. Şi am avut această discuţie.
Au participat, cred că românii patrioţi a fost tema ultimei întâlniri de la Mar-a-Lago, şi am vorbit cu mai multe persoane care au participat aseară. Şi eu cred că efectul se va vedea curând”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a subliniat că aceste demersuri nu se desfășoară pe bani publici, iar discuțiile cu membri ai diasporei sunt esențiale pentru a adresa problemele reale ale României în fața oficialităților americane.
De asemenea, el a subliniat importanța adoptării unei legi a lobby-ului în România, așa cum este prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a formaliza astfel aceste interacțiuni și a le face mai eficiente.
”Şi mi s-a părut corect, prin prietenii pe care îi am, să căutăm persoane care sunt în anturajul Partidului Republican de a spune despre România, de a face discuţii despre România. Nu pe banii României.
Noi nu avem încă legea lobby-ului, dar mă bucur că în PNRR e trecut că trebuie să avem şi noi o lege a lobby-ului, nu pe cheltuieli guvernamentale şi da, cu domnul Dragoş Sprînceană am avut această discuţie telefonică, cred că pe la 5 dimineaţa ca să ne potrivim cu orele, şi l-am rugat: dom’le, înţeleg că veţi participa în perioada următoare…”, a explicat Ciolacu.
De asemenea, premierul României a mai spus că vorbește des cu românii din diaspora.
”Am vorbit cu zeci de români din diaspora mea. Am vorbit cu cel mai bogat român din Statele Unite, care, de exemplu, s-a văzut zilele trecute cu ministrul Educaţiei din România, cu domnul David. (…) Ajută sistemul de sănătate la Oradea, fiind în domeniul de softuri şi de IT, deja implementează un soft pilot în Oradea.
Deci, aceste discuţii le am mereu şi este chiar în fişa postului să am discuţii cu diaspora. Părerea mea că e o resursă imensă diaspora românească, şi nu numai în Statele Unite. Şi în Marea Britanie, şi în Germania. Oamenii doresc să se implice pentru ţara lor unde s-au născut, unde au crescut”, a mai precizat Ciolacu.
Marcel Ciolacu se axează pe eficiență
În ceea ce privește persoanele desemnate pentru a contribui la îmbunătățirea relațiilor cu SUA, Ciolacu a evitat să facă referire la nume concrete, alegând să pună accent pe eficiența acțiunii.
„Nu are rost să vorbim de persoane. Iarăși, personalizăm. Pe mine, din funcția de prim-ministru, mă interesează un singur lucru: eficiența. Este eficient, este ok”, a concluzionat Ciolacu.