Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. ONU: Suntem pe o autostradă către iadul climatic, cu piciorul pe accelerator
Luni, 7 noiembrie, a avut loc reuniunea pentru climă COP27, cea care a avut loc în stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh. În cadrul acesteia, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este nevoie ca țările să aleagă între a condamna viitoarele generații la o catastrofă climatică sau a colabora pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon.
Acesta a cerut ca cele mai bogate și cele mai sărace state să facă un pact pentru accelerarea tranziției de la combustibili fosili, dar și pentru accelerarea finanțării pentru reducerea emisiilor.
„Cele mai mari economii – Statele Unite şi China – au o răspundere deosebită de a se alătura eforturilor pentru a transforma acest pact în realitate”, a declarat secretarul general al ONU, subliniind că este nevoie de o renunțare treptată la cărbune până în anul 2040. În ceea ce privește țările membre ele OECD, acestea trebuie să renunțe la cărbune până în 2030.
Progresele au fost insuficiente
Secretarul general al ONU a mai spus că nu există progrese notabile pentru salvarea planetei de la încălzire.
„Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Iar planeta noastră se apropie rapid de puncte de inflexiune care vor face ireversibil haosul climatic. Suntem pe o autostradă către iadul climatic, cu piciorul pe accelerator”, a spus secretarul general.
Acordul climatic de la Paris arată că obiectivul pe termen lung este acela de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius. Acest obiectiv mai poate fi atins, spune Antonio Gutteres, doar dacă emisiile globale nete vor avea o valoare nulă până în 2050.
„Ori un Pact pentru Solidaritate Climatică, ori un Pact pentru Sinucidere Colectivă”, spune acesta.
Schimbarea climei, cea mai mare provocare
La COP27 a participat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cea care a precizat că este neapărată nevoie ca încălzirea globală să fie limitată la 1,5 grade Celsius. Ea a mai spus că omenirea se confruntă cu mai multe probleme, dar schimbarea climei este cea mai mare provocare.
Nu în ultimul rând, Ursula von der Leyen a declarat că Europa își menține direcția, făcând referire la unele politici ale blocului comunitar, amintind că Uniunea Europeană s-a angajat, cu un an în urmă, să aloce suma de 23 de miliarde de euro pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon în partea de Sud și pentru adaptarea la modificările climatice.