Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a suspendat pentru două săptămâni emisiunea de obligaţiuni a Flamingo Internaţional, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Flamingo Internaţional plănuia să împrumute cu 29 de milioane de lei de pe piaţa de capital, prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni convertibile în acţiuni. Titlurile aveau o valoare nominală de 0,1 lei, însă pachetul minim ce putea fi cumpărat de un investitor era de 50.000 de euro. Dobânda oferită era de 10% în cazul obligaţiunilor răscumpărate şi de 37,97% pentru cele la care s-a optat pentru conversia în acţiuni. Oferta urma să se deruleze până pe 11 ianuarie, însă a fost suspendată după ce Flamingo a anunţat că a intrat în insolvenţă.

Flamingo s-a protejat împotriva executărilor silite

Retailerul de produse IT şi electrocasnice s-a cerut în insolvenţă după ce ING Bank România a încercat să execute silit stocurile de marfă cu care fusese garantat creditul de 17,5 milioane de euro acordat de bancă. Prin intrarea în insolvenţă, grupul este protejat împotriva demersurilor de executare silită.

Creditorii Flamingo International (FLA) se vor întruni la 25 februarie, iar cei ai Flamingo Computers şi Flanco la 22 martie, respectiv 5 aprilie, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucureşti. În afară de împrumutul ING Bank, Flamingo are datorii către UniCredit Ţiriac Bank România – 8,5 milioane de euro şi BRD Groupe Societe Generale – 6 milioane de euro.

Cel mai mare acţionar al Flamingo este Dragoş Cincă, fondatorul retailerului, acesta controlând, potrivit celor mai recente raportări, 25,19% din titluri. Firma Midfair Limited a preluat la mijlocul lunii septembrie, prin intermediul Midfair Management Services Bucureşti, 22% din acţiunile Flamingo, de la fondul american de investiţii QVT, iar firma Nova Trade, deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, are o participaţie de 14,94%. CNVM verifică dacă Dan Adamescu este proprietarul Midfair Limited. În acţionariatul Flamingo se mai regăsesc Alexandru Ion Ţiriac, cu 5,12%, şi Flanco Holding, cu mai puţin de 5% din capital.